Belastingtarieven vrijwel gelijk, maar belastingdruk grote bedrijven in tien jaar een kwart minder.

Grote bedrijven waren in de tien jaar tot 2017 een kleiner deel van hun winst kwijt aan belastingen in Nederland. Dat komt naar voren uit cijfers die het CBS vandaag heeft gepubliceerd.

Het CBS onderzocht bij bedrijven met een balanstotaal van minimaal 40 miljoen euro de effectieve belastingdruk, het deel van van de brutowinst dat bedrijven kwijt zijn aan belastingen. Dit niveau daalde van 22,9 procent in 2008 naar 17,1 procent in 2017. De werkelijke belastingtarieven veranderden in dezelfde periode echter amper.

Het CBS waarschuwt dat de cijfers een benadering zijn op basis van door bedrijven opgegeven jaarresultaten. Grote multinationals krijgen vanuit de politiek de laatste tijd steeds meer kritiek op hun belastingmoraal. Ook stelde het kabinet de verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven uit, omdat die de lonen niet genoeg lieten stijgen het afgelopen jaar.

Word een onmisbare business partner

Als controller kun je niet stil blijven staan. Je wilt de managers proactief ondersteunen bij het nemen van beslissingen in strategische situaties. Wat is hiervoor de juiste aanpak? Volg de training De Controller als Business Partner.

Bekijk het programma

(bron: ANP)