Baker & McKenzie: Nederlandse M&A activiteit verviervoudigt bijna komende drie jaar

Dealmakers in Nederland kunnen zich opmaken voor een drukke periode. Advocatenkantoor Baker & McKenzie voorspelt dat de totale omvang aan M&A-deals in Nederland zal stijgen van 21,9 miljard dollar in 2014 naar 81,8 miljard dollar in 2017. Dat is bijna een verviervoudiging in drie jaar tijd.

Voor het huidige jaar voorspelt het internationale kantoor een totale dealwaarde in Nederland van 53,1 miljard dollar groot. Dat is twee keer zoveel als in 2014. Ook het aantal deals neemt toe. Baker & McKenzie verwacht dat het aantal afgeronde M&A-transacties in Nederland stijgt van 424 in 2014 naar 615 in 2017. 

De gegevens over Nederland zijn onderdeel van een breder Baker & McKenzie rapport dat de internationale ontwikkelingen op het gebied van M&A kwantificeert. Ook publiceert de research-afdeling van het kantoor een Transaction Attractiveness Indicator in zijn rapport. Op een lijst van 37 grote economiën staat Nederland op de vierde plek met als cijfer een 7,3.

Ook wereldwijd neemt de M&A-activiteit flink toe. Dit jaar zal de totale dealwaarde uitkomen op 2700 miljard dollar. In 2016 en 2017 loopt dat nog verder op naar respectievelijk 3000 miljard en 3400 miljard dollar. Baker & McKenzie kijkt naar afgeronde transacties, en dus niet naar aankondigingen. Meestal zit er een periode van één tot drie jaar tussen de aankonding en de officiële afronding.  

 

Nederland scoort op een aantal punten buitengewoon hoog. Zo is de overheidsschuld onder controle, is de vrijheid om te handelen groot, zijn overheidsmaatregelen effectief en bevordert het rechtssysteem ondernemen en zakendoen. Slecht scoort Nederland op de beschikbaarheid van financiering.  

 

Opvallend is de voorspelling dat de binnenlandse M&A-activiteit significant groeit in Nederland. Waar binnenlandse M&A-activiteit in 2014 7% van het totaal uitmaakte, zal dat in 2017 17% zijn. Daarmee volgt Nederland niet de internationale trend. Juist het aantal buitenlandse overnames en overzeese acqsuisities neemt in veel landen toe ten opzichte van de binnenlandse M&A-activiteit.

De belangrijkste redenen voor de toekomstige stijging van de mondiale M&A-activiteit zijn de sterke balansen van de corporates en de grote reserves van financiële partijen. Private equity partijen hebben op dit moment 1,1 biljoen dollar aan niet-geïnvesteerd kapitaal in hun fondsen.