Privacywaakhond wil voorkomen dat AI mensen uitsluit of verkeerde beslissingen neemt.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de komende jaren meer letten op het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie. Bedrijven en overheden maken daarvan steeds meer gebruik. Computers kunnen enorme hoeveelheden gegevens soms beter analyseren dan mensen. Het heeft voordelen, maar ook "risico's en schadelijke effecten", zegt de privacywaakhond. Computersystemen kunnen bijvoorbeeld verkeerde beslissingen nemen. Bovendien zouden zulke systemen kunnen leiden tot "uitsluiting van mensen en tot discriminatie".

De Autoriteit Persoonsgegevens wil de komende jaren ook meer kijken naar het doorverkopen van gegevens van mensen door bedrijven. "Data maken producten en diensten slimmer en deze producten en diensten creëren vervolgens weer meer data", zegt de organisatie. Die wil ook meer controleren hoe de overheid omgaat met persoonlijke informatie van burgers.

Onmisbare E-learning voor ambitieuze financials

Wil je jouw kennis efficiënt op een hoger niveau brengen? Heb je behoefte aan praktijkgerichte cursussen maar ontbreekt het aan tijd? Volg dan onbeperkt online cursussen uit ons geaccrediteerd, actueel en praktijkgericht e-learning aanbod. In eigen tempo, waar en wanneer je wilt. Op je laptop, tablet of zelfs mobiele telefoon. 

Volg de gratis demo

(bron: ANP)