Ahold ruilt Deloitte in voor PwC als externe accountant

Ahold draagt PwC voor als externe accountant met ingang van het boekjaar 2013. De huidige accountant, Deloitte, voert de controle over het boekjaar 2012 uit. De voordracht van PwC volgt op een competitieve tender die Ahold heeft uitgevoerd met het oog op corporate governance aanbevelingen, zo laat het concern vandaag in een persbericht weten.

Deloitte en haar partners hebben de accountantscontrole van Ahold meer dan 25 jaar uitgevoerd. In die periode viel ook de boekhoudfraude bij het supermarktconcern, in 2003, waarbij de rol van Deloitte veelvuldig ter discussie werd gesteld.

In juni won Deloitte nog twee beroepen in de Ahold-zaak die waren aangespannen door de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi). Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de accountant zich niet schuldig gemaakt aan misleiding in de fraudezaak.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) deed in juni aangifte van onder meer valsheid in geschrifte. Vorige week werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie geen strafrechtelijk onderzoek instelt naar Deloitte noch voormalig bestuurder Roger Dassen noch hoofdjurist Sjef Evers. De VEB bestudeert de mogelijkheden om het OM alsnog tot vervolging te laten overgaan.

Bron: Ahold