Het aantal geregistreerde deals op de Nederlandse uitbestedingsmarkt is in 2015 teruggelopen. Dat concludeert IT-website Computable op basis van eigen gegevens.

In 2015 registreerde Computable 69 deals tegenover 85 in 2014 en 75  in 2013. Toch bleef het uitbesteden van it-taken volgens de website hoog op de agenda staan in 2015. “Naast kostenbesparingen zien met name middelgrote organisaties outsourcing ook als een manier om buiten de deur betere ondersteuning te krijgen. Niet heel verrassend is de toename van deals met clouddiensten, al moet de echt grote groei nog plaatsvinden. Verder waren er relatief veel contractverlengingen en weinig echt grote deals. De Indiase it-offshorepartijen lieten weer van zich horen, maar de markt veroveren doen ze niet”, aldus Computable. 

Volgens de website bleef het aantal megadeals beperkt. Grote deals kwamen vooral voor rekening van de overheid die na aflopende contracten verplicht moest aanbesteden. Pim Schouten van adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates stelt dat er enkele jaren geleden een trend is ingezet van minder grote naar meer kleinere deals. “De deals zijn kleiner door twee oorzaken: multisourcing, waardoor de contracten over meerdere leveranciers verdeeld worden, maar ook kortere looptijden en dus lagere contractwaarde. Deze trend lijkt een blijvertje; ik verwacht de komende jaren geen grote, alle ict omvattende deals meer”, aldus Schouten.

Nico Boot, partner bij KPMG, constateert dat er in vergelijking met eerdere jaren meer contractverleningen waren. Volgens Boot merken klanten dat een transitie naar een nieuwe leverancier extra kosten en risico’s met zich mee brengt. “Dan blijven ze liever bij hun bestaande leverancier als die naar tevredenheid presteert.”