De overheid scherpt het komende jaar de CO?-grenzen voor de Motorrijtuigenbelasting aan, wat inhoudt dat er minder voertuigen in aanmerking komen voor een vrijstelling. Een energiezuinige auto wordt vanaf 1 januari 2014 gemiddeld 840 euro per jaar duurder.


Regeling spekt staatskas
De Motorrijtuigenbelasting blijft in 2014 wel gebaseerd op CO?-uitstoot, maar de grenzen voor vrijstelling worden naar beneden bijgesteld. In 2013 komt een benzineauto in aanmerking voor vrijstelling bij een uitstoot van 110 gram CO? per kilometer en een dieselauto bij 95 gram per kilometer. Vanaf 2014 wordt dit gelijkgetrokken en de grens gelegd op 50 gram CO? per kilometer. Uit onderzoek van Business Lease Nederland blijkt dat door deze maatregel 25 procent van de zakelijke leaseauto’s gemiddeld 840 euro per jaar duurder wordt. Voor het totale zakelijke wagenpark in Nederland levert dit de overheid ruim 150 miljoen euro per jaar extra inkomsten op.

Zakelijk Nederland gestraft
Dick Cozijnsen, commercieel directeur van Business Lease Nederland: ‘Zakelijk Nederland heeft de afgelopen jaren meegewerkt aan de duurzaamheidsambitie van de overheid. Steeds meer auto’s zijn vrijgesteld van de Motorrijtuigenbelasting doordat ze aan de duurzaamheidsnormen voldeden. De nieuwe doelstelling van de overheid is voor het huidige wagenpark onhaalbaar, want de CO?-uitstoot van een rijdende auto kan niet worden verlaagd. Hierdoor wordt zakelijk Nederland voor hun eerdere medewerking aan het behalen van de doelstelling van de overheid ‘gestraft’.’

Bron: Business Lease