Ondanks krimp op totaalniveau zagen we in de eerste drie kwartalen van 2013 al duidelijke signalen van groeiherstel in het aantal vacatures voor financieel specialisten. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de Financiële arbeidsmarkt 2013.


In het vierde kwartaal 2013 is dit herstel over een brede linie te constateren. De totale vraag nam in dit kwartaal met 4,6% toe ten opzichte van het vierde kwartaal 2012. Vooral de vraag naar accountants is sterk gestegen. “Het is opvallend dat deze groei met name terug te vinden is bij kleinere accountantskantoren”, zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht.

De totale vraag naar financieel specialisten, zoals accountants, administrateurs, financial controllers, auditors, finance managers, assistant en business controllers is over heel 2013 gekrompen met 6,7%. Met name het eerste kwartaal van 2013 was slecht met een krimp van ruim 19%. Daarna nam de krimp snel af en sloeg om in een groei van 4,6% in het vierde kwartaal 2013.

Herstel over een brede linie
Zowel de uitvoerend administratieve functies (bijvoorbeeld administrateur of hoofd financiële administratie) als de analytische functies (assistent- en business controller) laten een opgaande lijn zien in het vierde kwartaal. Met name de maanden november en december laten voor al deze functies een duidelijke groei zien. Kolthof: “We kunnen duidelijk spreken over een breed herstel in de vraag naar financieel specialisten. Specialistische functies zoals auditors en treasurers, waarnaar de vraag tijdens de crisis structureel hoog is gebleven, laten een stabiel beeld zien. De toenemende vraag naar finance managers was in het tweede en derde kwartaal al duidelijk zichtbaar. Onze voorspelling dat de vraag naar de laag onder deze functionarissen ook toe zou toenemen, zonder explosieve groei, is in het vierde kwartaal waarheid geworden”.

Accountancy functies fors in de lift
Absolute uitschieter in de groei zijn de accountancy-functies. In het vierde kwartaal is de vraag naar accountants met maar liefst 32% gestegen. Na jaren van een dalend aantal vacatures zet de groei van het derde kwartaal versterkt door. Ondanks deze forse inhaal- en kwaliteitsslagen blijft er sprake van krimp van 1,5% over geheel 2013.
__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

Nadere verdieping in de vacatures wijst uit dat de vraag sterk gespreid is over met name accountantskantoren tussen de 10 – 50 medewerkers en 50 – 200 medewerkers. De kritische rapporten van de AFM, waarin kleinere accountantsorganisaties ingrijpende maatregelen moeten treffen om de kwaliteit van de controles op niveau te brengen, leiden ertoe dat de vraag naar ervaren accountants toeneemt. De grotere organisaties, waaronder de big four, laten nog steeds een neergaande lijn zien.

Tijd om weer na te denken over het vinden van financieel talent
“Voor 2014 verwachten we een aanhoudend lichte groei waarbij het weer lastiger zal worden om talent uit de markt te halen”, aldus Kolthof. Hij vervolgt: “Uit onze Beroepen- en Arbeidsmarktsurvey van december 2013 onder ruim 450 financieel specialisten blijkt dat 7% actief op zoek is, 27% niet openstaat voor een nieuwe functie en 66% latent op zoek is. Deze cijfers zijn het afgelopen jaar nauwelijks gewijzigd. Om het juiste talent aan boord te krijgen moeten werkgevers weer een verleidingsstrategie  ontwikkelen. Hierbij scoren elementen als salaris, flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden hoog. Balans werk – privé en financiële onafhankelijkheid staan voor financieel specialisten duidelijk hoger op het verlanglijstje dan bij de gemiddelde hoogopgeleide.”

Bron: Yacht