10 sollicitatieblunders die je dient te voorkomen

Gezien het huidige gebrek aan open posities op de arbeidsmarkt, is het extreem belangrijk iedere kans optimaal te benutten. Mocht je een sollicitatiegesprek hebben, dien je je goed voor te bereiden en blunders te vermijden. Voor de meeste posities geldt dat er momenteel kandidaten genoeg zijn, dus een werkgever zal een blunder al snel aangrijpen om de baan aan je voorbij te laten gaan en te geven aan iemand die niet die blunder heeft gemaakt.

Het lijken open deuren, maar deze 10 blunders die ‘The Undercover Recruiter’ op een rijtje heeft gezet komen vaak voor. Zorg dat ze jou niet overkomen.

1. Er slordig uit zien of een vlek op je kleren hebben
Kreukelige of bevlekte kleren zullen een potentiële werkgever al op een kilometer afstand opvallen. Hoe geslaagd je outfit verder ook is, een vlek of gekreukt overhemd zal dit hoe dan ook verpesten. Wat je eigenlijk zegt over jezelf, is dat je geen aandacht hebt voor de details. ‘Hoe je iets doet is hoe je alles doet’, is een uitdrukking die hier op zijn plaats is. Voorkomen dus.

2. Niet voorbereid zijn op vragen en antwoorden
Voor je een gesprek in gaat moet je je voorbereiden op vragen die mogelijk gesteld zullen worden. Je wilt niet ‘ingestudeerd’ antwoord geven op vragen, maar wel goed voorbereid klinken. Hetzelfde geldt voor je CV. Wanneer de interviewer je een vraag stelt over een oude positie die je hebt vervuld, wil je daar een helder en intelligent antwoord op kunnen geven. ‘Ik kan het me niet meer herinneren’, kun je niet mee aankomen.

3. Te snel over salaris praten
Natuurlijk is het acceptabel om over je salaris te onderhandelen, maar zorg dat je dit op het juiste moment doet. Het moet niet lijken alsof je alleen interesse hebt in de baan vanwege het geld. Het is beter om te wachten totdat de interviewer er zelf over begint.

4. Te laat komen
Zorg dat je altijd op tijd komt voor een sollicitatiegesprek. Bereid je goed voor door te weten waar je moet zijn en mogelijke vertragingen in te calculeren. Wanneer je te laat komt geef je aan afspraken niet te respecteren en dat belooft weinig goeds voor wanneer je de baan krijgt. Mocht zich een uitzonderlijke situatie voordoen, bel dan zo snel mogelijk de potentiële werkgever en stel hem hiervan op de hoogte.
__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

5. Liegen
Vertel altijd de waarheid over je arbeidsverleden. Je kunt wel een kleine draai geven aan de minder fraaie zaken op je CV, maar keihard liegen is onverstandig. Leugens komen vaak aan het licht en kunnen dan je (kansen op een) baan in gevaar brengen.

6. Klagen over een voormalig werkgever
Er zijn weinig dingen die je kunt zeggen die een slechtere indruk zullen achterlaten dan klagen over een voormalig werkgever of bedrijf waar je voor gewerkt hebt. De interviewer zal direct verwachten dat je dit ook over hem zal doen als hij of zij je de baan geeft. Niemand houdt van een klager of een roddelaar. Onthoud dat goed.

7. Een slechte geur meebrengen
Een sterke zweet of lichaamsgeur kan afleiden tijdens het gesprek. Zorg ook dat je niet gerookt hebt voor je naar binnen gaat en gebruik geen (sterke) parfum. Een vieze adem hebben is ook geen geweldig idee. Probeer helemaal niet te ruiken, zodat de interviewer zich volledig op jou kan richten tijdens het gesprek.

####

8. Wiebelen en frummelen
Wanneer je heel erg nerveus zit te bewegen of frummelen aan iets, zal de interviewer het gevoel krijgen dat het je aan zelfvertrouwen ontbeerd. Voor je het gesprek ingaat, neem even de tijd om je gedachten op een rij te zetten en adem even goed in en uit. Zorg dat je goed oogcontact maakt met de interviewer om een goede non-verbale verhouding tot stand te brengen.

9. Niet goed luisteren
Wanneer je niet goed luistert naar welke vragen een interviewer je stelt, zeg je eigenlijk dat wat jij zelf vindt belangrijker is dan hun vragen. Luister dus goed naar de vraag en geef pas antwoord als je de vraag goed begrepen hebt. Vraag desnoods verduidelijking voor je antwoord geeft. Iemand die niet goed luistert tijdens het gesprek zal dat in dienst van een bedrijf ook niet doen.

10. Wanhopig overkomen
Het is prima om enthousiast te zijn over een baan. Dat is zelfs wenselijk. Maar er zijn grenzen. Zorg dat je je emoties buiten het interview houdt en focus je puur op je vaardigheden en ervaringen die zullen bijdragen aan het goed uitvoeren van de functie.

Gerelateerde artikelen