Zorgen bij werkgevers over betaalbaarheid loonstijgingen

Nederlandse arbeidsproductiviteit ligt al langer onder loonniveau.

Werkgevers maken zich zorgen over de betaalbaarheid van de loonstijgingen. Ze vinden dat het in het cao-overleg met de vakbonden meer moet gaan over een verhoging van de productiviteit, oftewel slimmer en efficiënter werken. Gebeurt dat niet, dan moeten werkgevers de prijzen straks mogelijk extra verhogen en dat kan de inflatie opnieuw opjagen, waarschuwt werkgeversvereniging AWVN.

  • Nederlandse arbeidsproductiviteit ligt al langer onder loonniveau
  • Werkgevers vrezen betaalbaarheid loonstijgingen, benadrukken productiviteitsverhoging.
  • Vakbonden focussen op koopkracht, bedrijven vrezen verlies van aantrekkelijkheid.
  • Onvoldoende productiviteit bedreigt winstgevendheid, prijsverhogingen kunnen inflatie aanwakkeren.

Achterblijven Nederlandse arbeidsproductiviteit

“Onze productiviteit ligt al langere tijd ver onder het loonniveau”, constateert directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN, die namens werkgevers betrokken is bij veruit de meeste van de circa achthonderd cao’s die in Nederland worden afgesloten. “Als de lonen zo blijven stijgen en de productiviteit achterblijft, dan laat dat verschil zich voelen in dalende winsten – wat we nu zien bij de mkb-bedrijven – of in gestegen prijzen.”

Halverwege het cao-seizoen, dat van december tot november loopt, maakt AWVN traditiegetrouw de balans op. Tot dusver staat de teller op driehonderd akkoorden voor zo’n 2,8 miljoen werknemers. Doordat er vorig jaar veel meer kortlopende cao’s zijn afgesloten vanwege de onzekere economische omstandigheden, lopen er dit jaar 546 arbeidsovereenkomsten af, meer dan normaal.

Onvoldoende aandacht voor draagkracht

“Vakbonden willen nog steeds koopkrachtverbetering, maar kijken onvoldoende naar de draagkracht van bedrijven en sectoren”, zegt de AWVN-voorman.

De belangrijke arbeidsvoorwaardenadviseur voor werkgevers stelt dat bedrijven de neiging hebben “tot op zekere hoogte mee te gaan in die wens” om de grote krapte op de arbeidsmarkt. Ze vrezen dan onvoldoende aantrekkelijk te worden voor werknemers ten opzichte van andere sectoren en bedrijven.


Lees ook:


Druk op productiviteit en winstgevendheid

Maar intussen gaat het volgens Puts te weinig over verbetering van de productiviteit. “Daardoor komen winstgevendheid en investeringsvermogen onder druk te staan en wordt op termijn de betaalbaarheid van de lonen een probleem. De enige uitweg is dan het verhogen van de prijzen om meer inkomsten te genereren, maar dat zorgt weer voor oplopende inflatie.” (ANP)

Gerelateerde artikelen