Zo verdiende Warren Buffett zijn eerste miljoen

Het levensverhaal van meesterbelegger Warren Buffett is indrukwekkend. Al op zijn zesde heeft de Amerikaan een handel in colaflesjes, om zijn eerste aandelen op 11-jarige leeftijd te bemachtigen, schrijft FM-columnist Hendrik Oude Nijhuis.

Honderden boeken zijn volgeschreven over de beleggingsstrategie van Warren Buffett. En eerder dit jaar reisden maar liefst 40.000 beleggers af naar Omaha, in de Amerikaanse staat Nebraska, waar Buffett ieder jaar zijn aandeelhoudersvergadering houdt. Maar, hoe verdiende Buffett zelf eigenlijk zijn eerste miljoen? 

“It’s not that I want money. It’s the fun of making money and watching it grow.” Warren Buffett

6 jaar: handel in colaflesjes

Waar het intellect van de jonge Warren zijn ouders al eerder opvalt, is het op deze leeftijd dat Buffett zijn eerste stappen als ondernemer doet. Buffett koopt voor 25 dollarcent six-packs Coca-Cola uit de kruidenierswinkel van zijn grootvader, om de individuele flesjes voor 5 cent per stuk te verkopen. Buffett realiseert met de verkoop van de zes losse flesjes een winst van 5 cent.

Waar andere kinderen in zijn buurt aan het spelen waren, is Buffett op zijn zesde al bezig met geld verdienen.

11 jaar: eerste aandelen

Op 11-jarige leeftijd koopt Buffett zijn eerste aandelen – Cities Service – voor 38 dollar per stuk. Drie aandelen voor hemzelf, drie voor zijn zus Doris. De aandelen dalen aanvankelijk tot 27 dollar per stuk, maar de geschrokken Buffett houdt zijn aandelen stevig vast.

Spoedig herstellen ze tot een waarde van 40 dollar. Reden voor Buffett om de aandelen te verkopen – een beslissing waarvan hij spijt zal krijgen: aandelen Cities Service stijgen vervolgens bijna onafgebroken door tot 200 dollar. Deze ervaring leert hem één van de belangrijkste eigenschappen van succesvolle beleggers: het hebben van geduld.

13 jaar: fiets als aftrekpost

Op 13-jarige leeftijd vult Warren zijn eerste inkomstenbelastingformulieren in. De jonge Buffett werkt op deze leeftijd als krantenjongen voor The Washington Post – het bedrijf waarvan hij later de grootste aandeelhouder zal worden. Het werk dat hij doet als krantenjongen is voor Buffett aanleiding om zijn voor 35 dollar gekochte fiets als aftrekpost op te voeren. 
 
Het is ook op 13-jarige leeftijd dat Buffett aan een vriend van zijn familie verklaart dat hij op zijn dertigste miljonair zal zijn, “anders spring ik van het hoogste gebouw in Omaha”.
 
Een jaar later investeert Buffett 1.200 dollar van zijn spaargeld in 16 hectare landbouwgrond, om deze grond al snel daarna te verpachten.

15 jaar: fors salaris

Op 15-jarige leeftijd verdient Buffett maandelijks al 175 dollar, met zijn meerdere krantenwijken. Een heel respectabel bedrag voor die tijd (1945) – helemaal voor een 15-jarige. 

17 jaar: handel in flipperkasten

Buffett, inmiddels bezig met zijn laatste jaar van de middelbare school, koopt samen met een vriend een tweedehands flipperkast voor 25 dollar. Gelukkig dat Buffetts vriend technisch is – hij weet de niet goed werkende machine weer aan de praat te krijgen.

De twee plaatsen de flipperkast in een kapsalon in de buurt en Buffett fantaseert over het winstpotentieel. Spoedig daarna kopen ze nog enkele tweedehands flipperkasten aan. Dit ‘bedrijf’ verkopen ze later voor het bedrag van 1200 dollar aan een Amerikaanse oorlogsveteraan.

21 jaar: aankoop tankstation

Buffett koopt een Texaco-tankstation als één van zijn investeringen. Het blijkt een investering te zijn die minder rendabel is dan Buffett had gehoopt. Tevens werkt Buffett op dat moment voor een effectenhandelaar en geeft hij in deze jaren avondcolleges ‘Investment Principles‘ aan de University of Nebraska. Zijn studenten zijn vaak meer dan dubbel zo oud als hijzelf.

24 jaar: aan de slag bij grondlegger ‘value investing’

Op 24-jarige leeftijd gaat Buffett aan de slag voor Benjamin Graham, de grondlegger van ‘value investing‘ zoals we dat nu kennen. Buffett begint hier met een startsalaris van 12.000 dollar per jaar.

26 jaar: eerste eigen beleggingswerk

Buffett heeft zijn studie inmiddels alweer zes jaar geleden afgrond, en zijn persoonlijk vermogen is gegroeid van 9.800- tot meer dan 140.000 dollar. Buffett stopt met werken voor Graham, die zelf op dat moment aan de vooravond van zijn pensioen staat. 
 
Op 26-jarige leeftijd gaat Buffett van start met zijn partnerships, een soort kleine beleggingsfondsen voor een aantal vrienden en kennissen van Buffett en zijn familie. De vergoedingsstructuur (25 procent van het rendement boven een basisrendement van 6 procent) in combinatie met zeer goede rendementen, maakt dat Buffett in deze tijd bijzonder goed kan verdienen en Buffett op 31-jarige leeftijd miljonair zou worden.

35 jaar: Berkshire Hathaway

Vanaf 1965 – hij is dan 35 jaar – gebruikt Buffett het beursgenoteerde Berkshire Hathaway, op dat moment een duffe maar sterk ondergewaardeerde textielproducent, als zijn beleggingsvehikel. Ook beleggers die eerder niet van Buffetts partnerships afwisten, krijgen de mogelijkheid hiervan aandelen te kopen – geen slechte keuze.

Buffett behaalt vanaf 1965 gemiddeld ruim 9 procent meer rendement per jaar dan de S&P 500 (inclusief dividend). Voor Buffett blijkt dit voldoende om hem tot ’s werelds rijkste persoon te laten uitgroeien.

Wie in 1965 10.000 dollar zou hebben geïnvesteerd in de ‘S&P 500’-index, zou nu over 3,9 miljoen dollar beschikken. Eenzelfde bedrag geïnvesteerd bij Buffett? Dat zou inmiddels 550 miljoen dollar waard zijn.

Overigens is het wel zo dat Buffett zijn outperformance vooral in de beginperiode behaalt. Sinds de eeuwwisseling ligt de gemiddelde jaarlijkse outperformance op minder dan 3 procent vergeleken met de ontwikkeling van de S&P 500.  

Volgens Buffett zelf hangt de afnemende outperformance samen met de steeds groter wordende bedragen die hij in de loop der jaren kon investeren. Extreem grote bedrijven zijn er simpelweg niet zoveel en grote onder- of overwaarderingen doen zich hier ook veel minder vaak voor.

Beleggers van nu doen er – met andere woorden – vooral goed aan de strategie van Buffett zorgvuldig te bestuderen om deze vervolgens zelf te kunnen toepassen. Een nieuwe jarenlange periode van substantiële outperformance van Berkshire Hathaway – waarop beleggers simpelweg kunnen meeliften – is vanwege de toegenomen schaalnadelen niet meer te verwachten.

Foto: ANP/ Imago

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Berkshire Hathaway.
Gerelateerde artikelen