Zo verandert technologie uw baan
Technologie verandert het werk van de financials in veel opzichten, stelt de OESO, de organisatie van 36 westerse landen. Toch is de OESO positief over de vooruitgang en baseert zich daarbij op enquêtes bij duizenden bedrijven in de OESO-landen. Dit zijn de belangrijkste trends:
1 Geen verlies van aantal banen
Technologische innovatie leidt niet tot een sterke terugloop van het totale aantal banen. Wel verandert de aard van het werk vaak: bij een derde van de banen zelfs fors. Voor financials ziet de toekomst er prima uit. In West-Europa zal de vraag naar financiële- en investeringsexperts sterk toenemen, maar ook komen er veel banen bij voor financials met analyserend vermogen. Wel vermindert het werk voor eenvoudig controllers-werk.
2 Bedrijven vragen vooral deze skills
Bedrijven vragen deze skills van werknemers: creatief, kritisch, emotioneel intelligent, initiatiefrijk, probleemoplossend, nieuwsgierig, analyserend.
3 Financials stappen makkelijk over
Financieel professionals kunnen makkelijk overstappen naar werk dat in hun verlengde ligt. De meest gevraagde werknemers voor de toekomst zijn respectievelijk: specialisten op gebied van AI, machine learning, big data, digitale transformatie, softwareontwikkeling en process automation.
4 Disruptie ontwricht niet
De disruptie zal zichtbaar zijn, maar ontwricht onze maatschappij niet, verwacht de OESO. Sinds het begin van de industrialisatie is die vrees er steeds geweest. De econoom Keynes zei een eeuw geleden al dat er toen sprake was van “een nieuwe ziekte, namelijk technologische werkloosheid”. Sindsdien is de werkgelegenheid alleen maar gestaag toegenomen.
5 Tech tast privacy aan
Technologie maakt het eenvoudiger om medewerkers te monitoren. Dat tast hun privacy aan. Dit soort controle kan bovendien de autonomie van werknemers verminderen: een belangrijke factor voor mensen bij de waardering voor hun werk. De voortdurende druk verhoogt de stress.
6 Baanonzekerheid groter
De overheid moet echt iets doen aan de koopkracht en baanzekerheid, vindt de OESO. Die zekerheid is in veel landen al jaren constant en stijgt niet mee met de algemene welvaart – in enkele landen is de koopkracht zelfs al lange tijd aan het dalen.