Zelfs de industrie begint somber te worden
De stemming onder ondernemers in de Nederlandse industrie is in mei wat verslechterd. Vooral op het gebied van toekomstige bedrijvigheid is het sentiment negatiever geworden in vergelijking met een maand eerder. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In bijna alle branches van de industrie nam het vertrouwen in mei af. Dat gold evenwel niet voor de papiersector en bedrijven in de elektrotechnische en machine-industrie. Het CBS merkt verder op dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie minder sterk stijgt.
Bekend is dat de Russische invasie van Oekraïne wereldwijd gevolgen heeft voor de prijzen en beschikbaarheid van materialen en grondstoffen. Eerder meldde het CBS dat een groot deel van de ondernemers aangaf belemmerd te worden door een tekort aan onder meer productiemiddelen. Daar staat tegenover dat er al een tijd heel veel vraag is naar tal van producten.
De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen waren in april 29 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sprake van de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 1981. In maart waren de prijzen nog bijna 26 procent hoger dan een jaar eerder.
Volgens het CBS is de toename vooral te wijten aan de prijsstijgingen van energie en transport. In de afgelopen maanden zorgde de oorlog in Oekraïne voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.
De stijging van de prijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe olie. In april 2022 kostte een vat ruwe Brentolie uit de Noordzee gemiddeld bijna 98 euro, ongeveer 80 procent meer dan een jaar eerder.
Het aantal ondernemers dat verwacht dat de productie de komende drie maanden zal toenemen, is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. De groep producenten die te maken heeft met een sterke orderinstroom heeft daarbij de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt.
(ANP)