Zaak Lips is integriteits- & transparantieles voor CFO’s

Lessen uit de zaak tegen vastgoedbaas Lips

De veroordeling van de Brabantse zakenman Roger Lips tot vier jaar gevangenisstraf wegens grootschalige faillissementsfraude benadrukt het belang van integriteit en transparantie voor CFO’s. Lips, die een vastgoedimperium leidde, werd schuldig bevonden aan het opzetten van fictieve schulden om miljoenen euro’s weg te sluizen terwijl zijn bedrijven op de rand van faillissement stonden. Deze zaak onderstreept de noodzaak voor financiële topbestuurders om ethisch te handelen en deugdelijke financiële praktijken te waarborgen. Dat schrijft de website voor accountants, accountantweek.nl.

  • Zakenman Roger Lips veroordeeld voor faillissementsfraude.
  • Lips sluist miljoenen weg, schuld loopt op tot 757 miljoen.
  • Lips en vrouw krijgen celstraf, zijn vrijgesproken van witwassen.

De voormalig vastgoedmagnaat Roger Lips werd op vrijdag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij grootschalige faillissementsfraude. De straf komt na jaren van onderzoeken en rechtszaken waarin zijn financiële praktijken onder de loep werden genomen. Lips was eigenaar van een vastgoedimperium dat in 2013 instortte, waardoor een schuldenlast van 320 miljoen euro achterbleef. De voormalige accountant van zijn concern noemde een van de fictieve miljoenenschulden al ‘een gouden drol van 2 miljoen’, wat de omvang van de fraude benadrukt. [Artikel gaat verder na de vrijblijvende registratie voor Leadership in Finance 2024]

Schuiven met miljoenen

Volgens het Openbaar Ministerie begon Lips met ‘het grote schuiven met miljoenen’ voordat ABN Amro hem in 2013 persoonlijk failliet liet verklaren. Dit faillissement leidde tot een kettingreactie van faillissementen van gerelateerde bedrijven. Terwijl zijn vastgoedimperium op instorten stond, werkten Lips en zijn vrouw achter de schermen om miljoenen euro’s weg te sluizen. In totaal wisten ze 11 miljoen euro te verduisteren.

Verdwenen miljoenen en luxe bezittingen

De verdwenen miljoenen bestonden uit waardevolle bezittingen, waaronder dertien luxe auto’s, een Mercedes van 320.000 euro, inboedels van een kasteel in Vught en een villa in Budel, de opbrengst van een chalet met grond in Zwitserland en miljoenen uit een Canadese firma. De rechtbank in Zwolle achtte bewezen dat een groot deel van deze miljoenen verdween door middel van het opstellen van fictieve schulden. Op papier stond Lips miljoenen in het rood bij zijn vrouw, een schuld die werd vereffend door onder meer zijn luxe wagenpark.

In 2011 werden de luxe auto’s, met een geschatte waarde van tussen de 1,2 en 2 miljoen euro, eigendom van de stichting De Vijf Musketiers, die de belangen van de kinderen van Lips beheert. Diezelfde dag werden de wagens voor 26.000 euro doorverkocht aan een Zwitsers bedrijf, waarvan Lips de enige eigenaar was. Uiteindelijk liet hij de dertien wagens – waaronder Mercedessen, Porsches en een Ferrari – in 2014 via de haven van Antwerpen verschepen naar Dubai, waar hij sinds 2014 woont.

Fictieve vorderingen en waardeloze aandelen

De stichting, die volgens Lips en zijn vrouw recht had op de auto’s, had een vordering op het concern die niet bleek te bestaan. De voormalig Chief Financial Officer van de Lips Capital Group, inmiddels partner bij Deloitte, omschreef deze vordering als “een gouden drol van 2 miljoen”. Deze vordering ontstond nadat de stichting in 2003 voor niets voor 5 miljoen euro aan aandelen in het Lips-concern verwierf. In 2010 kocht het concern die aandelen terug tegen de waarde uit 2008, ondanks de instorting van de onroerendgoedmarkt, waardoor waardeloze aandelen voor de hoofdprijs werden ingekocht.

Faillissementen in Nederland

Het faillissement van meer dan honderd bedrijven van Lips is een van de grootste in Nederland. De totale schuld van de Lips Capital Group was op zijn hoogtepunt 757 miljoen euro, waarvan SNS Bank met 359 miljoen het grootste aandeel had. Dit faillissement bracht SNS Bank diep in de problemen. Beide verdachten, Lips en zijn vrouw Astrid van S., verschenen niet in de rechtszaal, wat door de rechtbank zeer kwalijk werd genomen. Lips’ vrouw kreeg achttien maanden cel. Roger Lips was in maart 2022 al door dezelfde rechtbank veroordeeld tot acht maanden cel voor het achterhouden van informatie tijdens het faillissement. Beide verdachten zijn echter vrijgesproken van witwassen en van de verdwijning van de inventaris van het luxe kantoorpand in Vught.

Celstraffen en afwezigheid in de rechtszaal

De opgelegde celstraffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie. Lips en zijn vrouw verzochten de rechtbank eerder om de meerdaagse zaak via een videoverbinding te volgen, maar dit verzoek werd afgewezen. “Ze kiezen ervoor om zich vrijwillig te onttrekken aan justitie in Nederland”, aldus de rechtbank. Lips heeft altijd ontkend dat hij het faillissement zag aankomen.

Belangrijke lessen voor financiële topbestuurders

Deze zaak benadrukt de verantwoordelijkheid van CFO’s en andere financiële topbestuurders om ethisch te handelen en volledige transparantie te waarborgen in hun financiële rapportages en bedrijfspraktijken. Het opzetten van fictieve schulden en het wegsluizen van miljoenen heeft niet alleen juridische consequenties maar kan ook leiden tot aanzienlijke schade aan de reputatie van het bedrijf en de betrokken personen. Integriteit en transparantie zijn cruciaal om het vertrouwen van investeerders, klanten en de bredere gemeenschap te behouden.

Gerelateerde artikelen