Wrakingsverzoek Sanderink in Strukton-zaak afgewezen

Gerard Sanderink is er niet in geslaagd de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam te wraken.

Hij deed die poging in een zaak tussen hem en zijn bouwbedrijf Strukton en holdingbedrijf Oranjewoud, die hem via de rechters langer hopen te schorsen als bestuurder van de ondernemingen. Sanderink, die in een andere zaak voor de Ondernemingskamer aan het kortste eind trok, zei geen enkel vertrouwen te hebben in de aanwezige rechters.

De Ondernemingskamer besloot eerder, na een verzoek van het Openbaar Ministerie, Sanderink te schorsen als topman van IT-bedrijf Centric omdat hij niet meer in staat zou zijn rationele beslissingen te nemen. Later werd hem ook het beheer over zijn aandelen in Centric ontnomen. Sanderink herhaalde keer op keer dat dit besluit fout was en indruist “tegen alle fundamentele rechten van de mens” en niet te geloven in de onpartijdigheid van de rechters.

Maar een vermeende fout bij een eerdere zaak zegt niets over de partijdigheid of onpartijdigheid van rechters, bracht voorzitter Aernout Vink van de Ondernemingskamer daar tegenin. De wrakingskamer ging mee in dat argument. Nieuwe wrakingsverzoeken kan Sanderink niet meer indienen in deze zaak.

“Prachtig toneelstuk”, riep hij sarcastisch na de beslissing. “Applaus, applaus voor dit soort onzin”. Hij liep boos weg toen de inhoudelijke behandeling van de zaak verderging. “Veel succes met het stelen van bedrijven”, zei hij nog tegen de rechters.

Sanderink komt al langer in het nieuws door privéconflicten die in het openbaar worden uitgevochten. Die raken ook de door hem opgerichte bedrijven. De raad van commissarissen van Strukton, dat veel opdrachten aan het spoor uitvoert, schorste Sanderink in maart voor een periode van drie maanden. Maar volgens commissarissen is een langere schorsing nodig om orde op zaken te stellen bij Strukton, dat in 2020 een fors verlies leed.

(ANP)

Gerelateerde artikelen