Wordt verkiezingswinst van Trump een bedrijfsrisico?

Financerisico's en de Amerikaanse verkiezingen

De voorgenomen importheffingen van Amerikaanse presidentskandidaat Trump kunnen impact hebben op de Europese en Nederlandse economie als hij later dit jaar de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Economen van Rabobank waarschuwen hiervoor in een recent rapport. Ze voorspellen dat de Nederlandse export direct geraakt zal worden, omdat Nederlandse producten duurder worden voor Amerikanen. Daarnaast kan een handelsoorlog ontstaan als de EU retaliatie-maatregelen neemt tegen Amerikaanse producten. Dat meldt het ANP op basis van het onderzoek van de bank.

  • Trump’s importheffingen bedreigen Nederlandse export en economie
  • EU overweegt tegenmaatregelen bij Amerikaanse handelstarieven
  • Kamala Harris presenteert economisch plan tegen “woekerprijzen”

Trump heeft volgens de Rabobank-economen een goede kans om de verkiezingen te winnen. Hij heeft aangekondigd de handelsbalans voor de VS te willen verbeteren en de industrie terug te willen brengen binnen de eigen landsgrenzen. Om dit te bereiken, wil hij hoge handelstarieven invoeren voor goederen uit China en Europa.

Duurdere Amerikaanse producten

Bij een handelsoorlog krijgt Nederland mogelijk te maken met duurdere producten uit de VS. Tijdens Trumps vorige presidentschap nam de EU ook tegenmaatregelen als reactie op hogere heffingen van Washington. Destijds kregen Europees staal en aluminium te maken met hogere importtarieven in de VS. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Cruciale Amerikaanse importen voor Nederland

Rabobank heeft geanalyseerd welke Amerikaanse importen essentieel zijn voor Nederland[1]. Het gaat onder meer om:

– Fenol, gebruikt in plastic- en medicijnproductie
– Bepaalde olieproducten
– Metalen voor brandstofcellen
– Grondstoffen en machines voor chipproductie

Harris focust op economische plannen

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris zal naar verwachting vrijdag haar economische plannen toelichten tijdens een campagnebijeenkomst. Haar campagneteam heeft aangegeven dat ze zich vooral wil richten op het tegengaan van “woekerprijzen”. Harris wil voorkomen dat de gewone Amerikaan fors meer kwijt is aan boodschappen en gezondheidszorg.

Economische gevolgen van handelsoorlog

Een handelsoorlog tussen de VS en Europa kan verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Hogere importtarieven leiden doorgaans tot prijsstijgingen voor consumenten en bedrijven. Dit kan de economische groei remmen en inflatie aanwakkeren.

Europese tegenmaatregelen

Als de VS daadwerkelijk hogere importtarieven invoert, zal de EU waarschijnlijk reageren met vergelijkbare maatregelen. In het verleden koos Europa voor hogere tarieven op iconische Amerikaanse producten zoals Harley-Davidson-motoren, bourbon en spijkerbroekenImpact op specifieke sectoren

Bepaalde sectoren in Nederland kunnen harder getroffen worden dan andere. Industrieën die afhankelijk zijn van Amerikaanse importen, zoals de chemische sector en de halfgeleiderindustrie, kunnen te maken krijgen met hogere kosten en verminderde concurrentiekracht.

Strategieën voor bedrijven

Nederlandse bedrijven die zaken doen met de VS moeten zich voorbereiden op mogelijke handelsbarrières. Het diversifiëren van toeleveringsketens en het zoeken naar alternatieve markten kunnen helpen om risico’s te spreiden.

Diplomatieke inspanningen

De Nederlandse regering en de EU zullen waarschijnlijk diplomatieke inspanningen verhogen om een handelsoorlog te voorkomen. Onderhandelingen over wederzijdse tariefverlagingen kunnen een alternatief bieden voor escalatie.

Lange-termijn economische effecten

Een langdurige handelsoorlog kan leiden tot structurele veranderingen in de wereldeconomie. Bedrijven kunnen productie verplaatsen, handelsstromen kunnen verschuiven, en nieuwe economische allianties kunnen ontstaan.

Innovatie als antwoord

Nederlandse bedrijven kunnen innovatie gebruiken als strategie om concurrerend te blijven. Investeringen in R&D en het ontwikkelen van unieke producten kunnen helpen om minder afhankelijk te worden van prijsconcurrentie.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen