Woningmarkt stuwt woonlasten en drukt besteedbaar inkomen
De woningmarkt in Nederland blijft onder grote druk staan, met een toenemende concurrentie onder kopers en een aanhoudend tekort aan woningaanbod. Dat meldt het ANP op basis van berichten in media, deze ochtend.
- Concurrentie onder kopers neemt toe, met meer overbiedingen
- Woningaanbod blijft schaars, met 73% van de bezoekers die weinig aanbod ziet
- Woningzoekers verwachten dat het aanbodtekort op korte termijn niet zal verbeteren
- Gemiddelde hypotheekschuld gestegen naar €265.000
Volgens huizensite Funda is de concurrentie onder woningzoekers in het afgelopen kwartaal sterk toegenomen. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen, bleef gelijk aan vorig kwartaal. Echter, het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen, nam af.
Woningverkopers merken de toenemende interesse. Het verkoopvertrouwen blijft stijgen, met 71% van de verkopers die aangeven dat dit een goed moment is om een woning te verkopen, ten opzichte van 63% vorig kwartaal. Meer dan de helft van de ondervraagden gaat ervan uit dat dit over zes maanden nog steeds het geval is, zo staat te lezen op de website van Sterk Noord-Nederland.
Deze ontwikkeling leidt ertoe dat Nederlanders minder geld overhouden voor andere uitgaven, zoals consumptie, sparen en investeringen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat huishoudens met een modaal inkomen gemiddeld slechts €1.100 per maand overhouden na aftrek van de vaste lasten, waarvan een groot deel opgaat aan hypotheekkosten. Dit beperkt de financiële ruimte voor andere bestedingen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de consumptie door huishoudens in het eerste kwartaal van 2024 is gedaald met 1,2% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral bestedingen aan duurzame goederen, zoals meubels en elektronica, liepen terug.
Daarnaast kan de druk op het besteedbaar inkomen van huishoudens ook gevolgen hebben voor andere sectoren, zoals de woningmarkt zelf. Een afname van de koopkracht kan leiden tot een verdere afkoeling van de woningmarkt, met mogelijk negatieve gevolgen voor de winstgevendheid van projectontwikkelaars en makelaars.
Biedingen stuwen prijs
De toenemende concurrentie is ook terug te zien in de mate waarin woningzoekenden verwachten te moeten overbieden. Van de Funda-bezoekers verwacht de helft namelijk boven de vraagprijs te moeten bieden om een woning te kunnen aankopen. Bijna 17% geeft daarbij aan rekening te houden met een bod dat 10 tot 20% boven de vraagprijs ligt, een forse stijging ten opzichte van de vorige peiling.
Woningaanbod blijft schaars
Het woningaanbod blijft schaars, aldus Funda. Van de bezoekers vindt 73% dat er op dit moment weinig aanbod is, ten opzichte van 65% een kwartaal geleden. Woningzoekers verwachten bovendien dat het schaarse aanbod niet snel is opgelost, met 67% die denkt dat er over zes maanden nog steeds weinig aanbod zal zijn. Deze perceptie van de woningzoekers klopt volgens Funda. Het afgelopen kwartaal stonden er 97.337 beschikbare woningen op de site, 11.398 minder dan een jaar eerder en 5.203 minder dan vorig kwartaal.
Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.