Woningcorporaties lijden onder wet tegen belastingontwijking
![](https://financieel-management-uploads.storage.googleapis.com/app/uploads/2025/02/Bouwen-1024x682.jpg)
Woningcorporaties stappen naar de rechter omdat ze hard worden geraakt door belastingmaatregelen uit de EU en Nederland die zijn bedoeld voor multinationals die veel winst maken. Door die maatregelen en de hoge rente kunnen woningcorporaties moeten de corporaties over de jaren 2019 tot en met 2022 in totaal bijna 1,4 miljard euro extra winstbelasting betalen. Het is een onbedoeld neveneffect dat sociale verhuurders treft.
Eerder berichtte NRC over de schadelijke fiscale bijwerking voor woningcorporaties van de ATAD-1, het Europese Anti Tax Avoidance Directive. , dat voortkomt uit OESO-richtlijnen tegen belastingontwijking. De maatregel is in 2019 in Nederland ingevoerd om te voorkomen dat bedrijven belasting ontlopen met ingewikkelde internationale financieringsconstructies. De regel geldt ook voor projectontwikkelaars en woningcorporaties, die doorgaans maximaal lenen om bouwprojecten te financieren. Zij mogen sinds de invoering nog maar een klein deel van de rente over hun leningen aftrekken van de belasting.
Het schrappen van de belasting zou niet kunnen, omdat dit in tegenspraak is met Europese regels en voor problemen zorgt met de rijksbegroting zorgen. De extra heffing op woningcorporaties is in de rijksbegroting al uitgegeven.
Koepelorganisatie Aedes lobbyt al heel lang over de winstbelasting en de ATAD en spreekt over oneigenlijke belasting. De grote belastingafdracht maakt het nauwelijks nog mogelijk voor corporaties om te blijven bouwen. Daarom tekenen ze massaal bezwaar aan tegen hun belastingaanslagen.
Woningcorporatie Ymere zegt in NRC al ruim twaalf miljoen euro extra belasting te moeten betalen door de ATAD-1 maatregel. De fiscale afdracht loopt op naar 20 miljoen. De corporatie had dit geld willen gebruiken voor renteaflossingen, waardoor de leencapaciteit kon worden vergroot.
Corporatie Stadgenoot, een Amsterdams woningbedrijf, betaalt sinds 2019 gemiddeld acht miljoen euro extra per jaar aan extra winstbelasting, schrijft NRC. Dat bedrag loopt volgens Stadgenoot in een paar jaar op naar 16 miljoen euro.
Aanvankelijk leken de problemen voor de woningcorporaties door ATAD-1 beperit te blijven, doordat de rente laag stond. Ook hadden veel corporaties nog verrekenbare verliezen die de winstbelasting dempten.
Hoeveel woningcorporaties naar de rechter stappen is nog niet bekend.