Wereldwijde spanningen zorgen voor lage prijzen aan de pomp

Tanken weer iets goedkoper
Olieproducerende landen verzadigen de markt met steeds meer olie.

De olieprijzen zijn flink omlaag gegaan. Dat beteken dat mobiliteit een stuk minder kostbaar wordt. Tanken is veel voordeliger dan menige controller een jaar geleden had durven voorspellen.

Hoeveel kost tanken vandaag?
Volgens United Consumers kost een liter benzine aan de pomp 2,074 euro. Een liter diesel kost 1,782 euro per liter. Het gaat hierbij om de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs. De prijs aan de pomp kan daarvan afwijken.

Waardoor wordt tanken goedkoper?
Dat heeft te maken met en overschot aan olie. De landen van oliekartel OPEC+ gaan de olieproductie volgende maand opnieuw  verhogen. Het aanbod van olie zal daardoor verder toenemen op een moment dat de vraag naar de brandstof onder druk staat. De lagere vraag naar olie wordt veroorzaakt door de onzekerheid rond de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.

Hoe gaat het met de olieprijs?
De prijs van Amerikaanse olie zakte bijna vier procent tot iets meer dan 56 dollar per vat. Een vat Brentolie, de olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, daalde 3,5 procent tot meer dan 59 dollar. De prijs van een vat ruwe olie daalde in april al tot het laagste niveau sinds 2021 door de vrees dat de handelsoorlog de wereldwijde economische groei zal remmen en daarmee ook de vraag naar olie. Olie is dit jaar al ongeveer 20 procent goedkoper geworden en is daarmee een van de slechtst presterende grondstoffen van 2025.

Blijft dit zo?
Specialisten denken dat de lage olieprijs nog wel een poosje aanhoudt. Dat komt door spanningen binnen olieproducerende landen. Die spreken gezamenlijk af hoeveel vaten er opgepompt worden, maar een aantal landen houdt zich daar niet aan. Grote producenten als Saoeidi-Arabië voeren de productie daarom ook op, om de prijzen onder druk te zetten. Dit in de hoop dat de olieprijs zo laag wordt dat onwillige landen onder de kostprijs moeten gaan pompen. Dit in de hoop dat deze weerspannige olieproducerende landen zich weer willen schikken naar afspraken binnen de OPEC+.

Doet dit ook iets met de inflatie?
Dat is wel de hoop. De daling van de energiekosten zal worden verwelkomd door centrale bankiers, onder wie die van de Amerikaanse Federal Reserve die deze week vergaderen over de rente. Lagere inflatie betekent ook dat er een lagere rente kan worden vastgesteld.

Gaat verdere renteverlaging er dan ook komen?
Daar zijn twijfels over. De centrale banken vrezen dat de handelstarieven van Trump de inflatie weer zullen aanwakkeren. Goedkopere olie en aanverwante producten, waaronder benzine, zouden echter een deel van de verwachte impact van de tarieven op de consumentenprijzen kunnen compenseren. Wat de rente gaat doen laat zich voorlopig lastiger te voorspellen dan wat de benzineprijs gaat doen.

Gerelateerde artikelen