Wereldwijd 12 procent meer werkkapitaal nodig

In 2018 was 820 miljard meer werkkapitaal nodig. Nederlands grootbedrijf ontwijkt de trend.

Wereldwijd hadden bedrijven vorig jaar 820 miljard dollar extra nodig aan werkkapitaal om aan hun dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Dat is 12 procent meer dan in 2017. Door deze verslechtering is de situatie vergelijkbaar met 2012, het jaar dat de Europese economie voor het laatst in een recessie belandde. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. De situatie zal dit jaar waarschijnlijk verder verslechteren.

Opvallend echter is dat grote bedrijven in Nederland niet meegaan in deze trend, net zo min als die Zuid-Korea en Hong Kong. In Brazilië en Zuid-Afrika nemen de werkkapitaalproblemen het scherpst toe. In Europa valt de verslechtering in Scandinavië en Duitsland op. Zuid-Europa scoort slecht voor het MKB, reden om debiteurenbewaking voor die regio extra in de gaten te houden. Kwetsbare sectoren in Europa zijn textiel, transportmiddelen, machines, metalen en, in mindere mate, chemicaliën en elektronica.

De belangrijkste oorzaak voor de verslechtering van het vereiste werkkapitaal is de toename van de voorraden. In Europa zijn die 20 tot 30 procent hoger dan gemiddeld. In maart bereikten de voorraden in de eurozone het hoogste niveau sinds 2012. Volgens Euler Hermes gaat er niet alleen steeds meer geld vastzitten in voorraden, maar als reactie gaan bedrijven facturen later betalen.  Men verwacht dat prijzen zullen dalen om van voorraden af te komen met afboekingen als gevolg.

(bron: Euler Hermes)

Gerelateerde artikelen