Welke Nederlandse bedrijven profiteren financieel als Harris wordt gekozen?

Moeten CFO's hun strategie aanpassen aan een scenario waarin Harris president wordt?

Gesteld dat Harris verkozen wordt als Amerikaans president kent de internationale handel weinig veranderingen, maar er zijn wel enkele nuanceverschillen te verwachten in het economisch beleid ten opzichte van rivaal Trump. De impact op Nederlandse bedrijven zal waarschijnlijk beperkt zijn, met mogelijk lichte voordelen voor duurzame sectoren.

  • Harris’ handelsbeleid: stabiliteit met focus op multilaterale samenwerking
  • Beperkte fiscale veranderingen verwacht bij verdeeld Congres
  • Kansen voor duurzame sectoren onder Harris-presidentschap

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november 2024 tussen Kamala Harris en Donald Trump worden met spanning gevolgd door het internationale bedrijfsleven. Hoewel de retoriek soms verhit is, zijn de daadwerkelijke economische verschillen tussen de kandidaten minder groot dan vaak wordt gesuggereerd. Toch zijn er enkele belangrijke nuances die Nederlandse financiele afdelingen in het oog moeten houden, vooral op het gebied van handel, belastingen en sectorale effecten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Harris’ handelsbeleid

Als Harris wint, zal het Amerikaanse handelsbeleid grotendeels ongewijzigd blijven. De protectionistische maatregelen uit de Trump-era zullen waarschijnlijk van kracht blijven, maar er worden geen grote nieuwe tariefverhogingen verwacht, zo verwacht de Rabobank in een analyse. Harris zal naar verwachting inzetten op multilaterale samenwerking, wat kan leiden tot stabielere handelsrelaties met Europa. Dit is gunstig voor Nederlandse exporteurs en bedrijven met grote belangen in de VS, zoals Ahold Delhaize en Unilever.

In 2022 waren volgens het CBS ongeveer 3.130 Amerikaanse bedrijven gevestigd in Nederland, wat neer komt op 20% van de buitenlandse multinationals. Amerika investeerde in dat jaar €553 miljard in Nederland. Wat betreft het aantal Nederlandse bedrijven in de Verenigde Staten, beschikt het CBS over gegevens van bedrijven met meer dan 50% zeggenschap in Nederlandse handen. In 2022 hadden 2.272 van die bedrijven een onderneming in Amerika. Nederland investeerde in dat jaar €353 miljard in Amerika. Als vervolgens wordt gekeken naar de sectoren, blijken Amerikaanse bedrijven in Nederland vooral actief te zijn in de groot- en detailhandel, specialistische zakelijke diensten (zoals consultancy), de informatie- en communicatiesector, de financiële dienstverlening en de industrie. Omgekeerd zijn de Nederlandse bedrijven in Amerika m.n. actief in de groothandel en specialistische zakelijke diensten.

[/kader]

Fiscus

Op fiscaal gebied streeft Harris naar een verhoging van de vennootschapsbelasting van 21% naar 28%, maar de haalbaarheid hiervan is twijfelachtig bij een verdeeld Congres. Voor Nederlandse bedrijven met Amerikaanse dochterondernemingen betekent dit waarschijnlijk weinig verandering in de belastingdruk op korte termijn. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Enkele sectoren

Sectoraal gezien kan een Harris-presidentschap voordelig uitpakken voor bedrijven in de duurzame energie en groene technologie. Bedrijven als Shell, die investeren in hernieuwbare energie, kunnen profiteren van een klimaatvriendelijker beleid. Tegelijkertijd blijft Harris kritisch op China, met mogelijk hoge importtarieven op bepaalde Chinese producten, wat indirect gevolgen kan hebben voor Nederlandse bedrijven in de toeleveringsketen.

Gerelateerde artikelen