Welke intermediair vult finance vacatures het snelste in?

Een transparante flexmarkt vergroot kwaliteit, verkleint risico en bespaart jaarlijks procenten op de inhuur.

Door Geert-Jan Waasdorp, Intelligence Group
Kwaliteit en tariefstellingen in de inhuurmarkt van met name intermediairs is een grote blackbox. De organisatiegraad is nagenoeg nihil, recruiters worden niet vakvolwassen opgeleid en de sector kent geen (onafhankelijke) benchmarkcijfers. Het is fair to say dat de markt van arbeidsbemiddeling intransparant is. Er is geen data op gebied van kwaliteit, fees, opdrachtduur en tarieven, met als gevolg dat opdrachtgevers/inleners vaak vele procentpunten te veel betalen voor suboptimale kwaliteit. Het risico en de opportunitiy costs nog onbenoemd gelaten.
Het koppelen van diverse datastromen biedt soelaas. Zo is er een relatie tussen de gemiddelde lengte dat een vacature openstaat en de mate waarin een bureau in staat is succesvol te bemiddelen. Immers wordt een vacature gesloten als deze is ingevuld c.q. wordt teruggetrokken door een opdrachtgever wanneer de vacature komt te vervallen of door een ander bureau is ingevuld.
Zo hebben we een analyse gemaakt op werving & selectie- en detacheringsbureaus die in 2015 minimaal 100 vacatures hadden voor hoogopgeleide finance functies. Daarin hebben we gekeken naar de duur dat deze vacatures gemiddeld online open stonden op de site van deze arbeidsbemiddelaars. Anders gezegd… plaatsingen op vacaturesites hebben we niet meegenomen evenals de data van uitzenders. 
Hoe korter de vacatures openstaan hoe groter de kans is dat er sprake is van een succesvolle bemiddeling. Voor finance functies (hbo+) weet YACHT de vacatures het snelst te vullen. Gemiddeld in 32 kalenderdagen (Een gemiddelde finance functie staat 54 dagen open), op afstand gevuld door Hays (9 dagen langer) en Carrièrecafé Werving & Selectie (10 dagen langer). 
Grote verschillen
Tussen de verschillende bemiddelaars zijn grote verschillen. Bij Profilink staan vacatures gemiddeld 100 dagen langer open dan bij YACHT. Bij zowel Adviesgroep 88, We Matter als Profilink staan vacatures zelfs langer dan 100 dagen gemiddeld open. Dat is bijzonder lang, omdat als stelregel geldt dat een vacature die na 90 dagen niet is ingevuld, geboekt zou moeten worden als een mislukte bemiddeling. Verklaringen (en excuses) voor grote verschillen kunnen gezocht worden in:
? Moeilijkheidsgraad van de vacatures
? Niet succesvol bemiddelen
? Exclusiviteit van de vacatures (executive functies)
? Spookvacatures
? No cure no pay afspraken
? Vergeten de vacatures offline te halen 
? Vacatures offline halen bij start selectie (eerder offline) of juist bij tekenen contract
? Doelgroepen waarop het bureau zich richt
___________________________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Wij houden het erop dat de gespecialiseerde bureaus die allemaal in hetzelfde segment actief zijn (en daardoor vergelijkbaar) een kwaliteitsindicatie kunnen krijgen op basis van de snelheid waarmee vacatures worden ingevuld.
Hoe zijn de scores zonder de ‘permanente vacatures’
Om meer duiding aan de cijfers te geven, hebben we vervolgens de cijfers geschoond voor vacatures die ‘permanent openstaan’, dat wil zeggen 12 weken op langer. Ook hier hebben we weer gekeken naar de partijen die minimaal 100 vacatures hadden. De verschillen worden dan een stuk kleiner evenals de lijst met bureaus. Lime Search & Selection, Headhuntersteam, Bridgewell en Profilink vallen nu buiten de analyse. Wat dan opvalt is dat YACHT nog steeds het snelst haar vacatures weet in te vullen en dat bijna twee keer zo snel doet als Robert Walters. Orange Recruitment bevindt zich nu op de tweede plek gevolgd door Experis. 
Kwaliteit 
Hoe sneller vacatures offline worden gehaald, des te groter de kans dat een bureau effectiever en succesvoller is in het bemiddelen van hoogopgeleide financials. Als ik een vacaturehouder ben, wil ik samenwerken met een specialist die mijn wervingsbehoefte goed en snel kan invullen. Vast en/of flex. In dat geval zou ik zaken willen doen met succesvolle bureaus en een stuurgetal daarvoor is het aantal dagen dat een vacature open staat. De kwaliteit van de selectie is de eindverantwoordelijkheid van de opdrachtgever, al kan een goed bureau en goed opgeleide recruiters een hoop frustratie voorkomen.
Grip op de inhuur. Risicobeheersing en sturen op kwaliteit en kosten
Tot voor kort was de flexmarkt totaal ondoorzichtig. Er zijn nauwelijks benchmarkdata op gebied van kwaliteit, fees, opdrachtduur en tarieven. Daardoor betalen opdrachtgevers/inleners vaak vele procentpunten te veel geld voor niet de optimale kwaliteit. Laat onverlet het risico dat zij lopen en de opportunitiy costs die ze daardoor hebben.
De bovenstaande cijfers zijn onderdeel van een cockpit van arbeidsmarktcijfers voor de afdeling inhuur (purchase/finance). Een cockpit die de flexmarkt en de markt van intermediairs transparant maakt. Door de koppeling van verschillende datastromen worden prijsontwikkelingen zichtbaar (uurtarieven) van flex/zzp’ers. Maar ook de bureaus die succesvol aanbieden, hoge retentie hebben, snelle levertijdtijden en de beste kwaliteit. Met behulp van deze data kunnen opdrachtgevers beter preferred leveranciers selecteren en marktconforme tarieven afspreken tegen geldende kwaliteitsnormen. Besparingen lopen snel in de tonnen tot de miljoenen euro’s.
Verantwoording
De analyses zijn gemaakt door berekeningen van Intelligence Group op de data van jobdigger.nl. Geert-Jan Waasdorp (geert-jan@intelligence-group.nl) is oprichter/directeur van Intelligence Group. Een arbeidsmarktonderzoek en databureau dat zicht op het transpanter maken van vraag en aanbod op de (internationale) arbeidsmarkt. Jobdigger is een handelsnaam van Expertsearch, een onderneming van Björn Hijmans en Erik Leerkes. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. Gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Ook worden vacatures verrijkt met bedrijfs- en contactgegevens. De informatie van Jobdigger wordt gebruikt door arbeidsmarktprofessionals voor leadgeneratie, arbeidsmarktanalyses en het plaatsen van kandidaten. 

Gerelateerde artikelen