Welke impact heeft mogelijke winst van presidentskandidaat Trump op bedrijven in VS?
De Amerikaanse presidentsverkiezingen voorspellen een nek-aan-nelrace tussen de democrate Harris en de republikein Trump. Aan de vooravond van de verkiezingen zet FM.nl de gevolgen van de meest waarschijnlijke scenario’s voor Nederlandse bedrijven op een rij.
De red sweep
Trump wint de verkiezingen én de Republikeinen behalen een meerderheid in het Congres – de federale, wetgevende instantie bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Volgens de internationale zakenwebsite Business Insider is in dat geval voldoende steun voor de realisering van Trump’s ambities. Om te voorspellen, wat er gebeurt wanneer de Trump aan de macht komt, kan in eerste plaats worden gekeken naar zijn vorige regeertermijn, die liep van januari 2017 tot januari 2021. Zijn credo luidde toen ‘America first’.
Trumps’ eerdere maatregelen
Als president heeft Trump in zijn presidentsperiode de (nu nog altijd geldende) ‘Tax Cuts and Jobs Act’ (TCJA) ingevoerd, waarmee de inkomensbelasting en de vennootschapsbelasting omlaag gingen. Door de lagere inkomstenbelasting zouden huishoudens meer geld overhouden om uit te geven, waardoor de vraag naar diensten en producten zou toenemen. Door verlaging van het vennootschapsbelastingstarief van 35 naar 21%, zouden bedrijven meer financiële ruimte hebben om te investeren. Importtarieven voor bepaalde producten zoals staal en aluminium gingen omhoog, om concurrentie van buitenaf te beperken en de eigen industrie te stimuleren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
In hoeverre deze maatregelen hun vruchten hebben afgeworpen, is niet helemaal duidelijk. In de economie is wel een positief effect gemeten, aldus CNBC, al is het werkelijke effect door exogene invloeden als de Covid pandemie moeilijk vast te stellen.Tegenover beperkte groei staat overigens een stijging van de staatsschuld – volgens het Centraal Bureau van de Statistiek de hoogste ter wereld in absolute zin.
Verdere verlaging winstbelasting
Mocht Trump een tweede regeertermijn krijgen, dan zal hij zijn voornemen om vast te houden aan de TCAJ en zelfs toe te werken naar een verdere verlaging van het vennootschapsbelastingtarief tot 15%, waarschijnlijk gerealiseerd worden. Dit is een gunstig voorstel voor bedrijven die in de Verenigde Staten gevestigd zijn. Ook kan hij dan zijn voornemen om de regelgeving te beperken, uit gaan voeren.
Meer fusies & overnames?
De plannen van de republikeinse presidentskandidaat zullen mogelijk meer fusies en overnames tot gevolg hebben. Hij richt zijn pijlers namelijk niet alleen op bedrijven op de binnenlandse markt; hij hoopt met de gunstige belastingtarieven en beperking van regels ook buitenlandse bedrijven te verleiden, om naar ‘the land of opportunities’ te komen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Fossiele energie en financieel dienstverleners
Van de in de Verenigde Staten gevestigde bedrijven zullen waarschijnlijk twee sectoren vooral baat hebben van een tweede termijn voor Donald Trump. Dat zijn bedrijven in de fossiele energie en dat is de financiële sector –eerder berichtten verschillende media dat vooral de crypto branche zal profiteren.
Dreigende importheffing (… tegen China gericht)
Voor ondernemingen van buiten Amerika zal Trumps voorstel om de importtarieven te verhogen naar 20%, vooral negatief uitpakken. De twintig landen in de eurozone exporteren volgens het CBS samen voor zo’n 460 miljard euro aan goederen per jaar naar de Verenigse Staten. Die export kan flink inzakken als hij de verkiezingen wint.
Het is mogelijk dat de Europese unie in dat geval tegenmaatregelen neemt; met het risico van een handelsoorlog. Trump kijkt namelijk kritisch naar de handelsrelaties met Amerikaanse landen, Europa en Azië. Experts wijzen er echter op dat hij met zijn maatregelen vooral China wil raken en dan specifiek de Chinese techsector en auto-industrie. De kans dat bedrijven in de EU worden geraakt is dan ook iets kleiner. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Gunstiger tarief (… voor Europese bedrijven)
De mogelijkheid bestaat ook, dat Europese landen tegen een lager tarief, een uitzonderingspositie van Trump krijgen vanwege ketenafhankelijkheid van Amerika. Of wanneer Trump een goede deal uit de onderhandelingen met de handelsblokken weet te slepen. In Nederland zullen de ontwikkelingen op de voet gevolgd moeten worden door bedrijven die met name handelen in machines, transport en chemicaliën; de belangrijkste exportproducten. Dit zijn de belangrijkste goederen die de VS uit Nederland importeren.
Duidelijk is dat de plannen van de presidentskandidaat vooral gericht zullen zijn op ‘America first’, al valt het te bezien wat het de Amerikaanse burger uiteindelijk brengt. De kans is groot dat onder zijn leiding de staatsschuld verder zal stijgen, met hogere rentelasten tot gevolg. Volgens de financieel economische tv-zender CNBC kan een hogere schuld op termijn leiden tot economische instabiliteit, tot (verdere) bezuinigingen op overheidsdiensten, tot minder investeringen, tot hogere rentes op leningen en mogelijk tot inflatie.