Welke financieringsvorm wordt geraakt door dalende industrie?

Nederlandse industrie krimpt, maar toont tekenen van geleidelijk herstel

De productie van de Nederlandse industrie is in augustus met 0,5 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder, meldt het CBS. Deze aanhoudende krimp heeft financiële gevolgen voor bedrijven, met name in de sectoren reparatie en installatie van machines en de transportmiddelenindustrie. De daling markeert de veertiende opeenvolgende maand van productiekrimp, hoewel de afname kleiner was dan in voorgaande maanden. Dat meldt het ANP.

  • Industriële productie daalt 0,5% in augustus vergeleken met 2023
  • Producentenvertrouwen verbetert licht, maar blijft onder langetermijngemiddelde
  • ING voorspelt terugkeer naar groei voor industrie in 2025

De aanhoudende daling in de industriële productie wordt toegeschreven aan lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. Bijna de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde minder in augustus vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De branche reparatie en installatie van machines werd het hardst getroffen, gevolgd door de transportmiddelenindustrie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Lichtpuntjes in de industrie

Ondanks de algemene krimp, vertoonde de metaalproductenindustrie de grootste stijging onder de belangrijkste branches. Bovendien was de daling in augustus minder scherp dan in de voorgaande zeven maanden, wat mogelijk wijst op een geleidelijke verbetering.

Producentenvertrouwen en verwachtingen

Het CBS rapporteert dat producenten in september iets minder negatief waren dan in augustus. Fabrikanten toonden meer optimisme over de verwachte bedrijvigheid. Desondanks blijft het producentenvertrouwen onder het gemiddelde van de afgelopen twee decennia.

De industrie kent enkele sectorspecifieke vormen van financiering. Deze kunnen verder worden onderverdeeld.

A. Schuldfinanciering

1. Bankleningen – Traditionele leningen van financiële instellingen voor zowel kortlopende als langlopende kapitaalbehoeften.

2. Bedrijfsobligaties – Het uitgeven van schuldbewijzen om kapitaal van investeerders te werven.

3. Activa-gebaseerde leningen – Het gebruiken van bedrijfsactiva zoals onroerend goed, apparatuur, voorraden en vorderingen om financiering te verkrijgen.

B. Eigen vermogen

Veelvoorkomende methoden voor eigenvermogensfinanciering zijn:

1. Private equity – Het aantrekken van financiering van particuliere investeerders of durfkapitaalfondsen in ruil voor eigendomsbelangen.

2. Publieke aandelenuitgiften – Het uitgeven van aandelen via een beursgang (IPO) of secundaire uitgiften voor gevestigde beursgenoteerde bedrijven.

3. Angel-investeerders – Vroegstadiumfinanciering van vermogende particulieren, vaak voor kleinere bedragen dan durfkapitaal.

C. Interne financiering

1. Ingehouden winsten – Het gebruiken van winst uit lopende bedrijfsactiviteiten om uitbreiding of nieuwe projecten te financieren.

D. Gespecialiseerde financiering

1. Apparaatfinanciering – Specifieke leningen of leaseovereenkomsten om industriële machines en apparatuur aan te schaffen.

2. Factuurfinanciering – Het gebruiken van vorderingen als onderpand om werkkapitaal te verkrijgen.

3. Handelsfinanciering – Kredietfaciliteiten om de aankoop van goederen of grondstoffen bij leveranciers te financieren.

E. Overheidssteun

1. Subsidies – Financiële ondersteuning van de federale of lokale overheid voor specifieke projecten of initiatieven.

2. Subsidies – Financiële steun van de overheid om bepaalde industrieën of activiteiten te bevorderen.

Industrieel bedrijven maken vaak gebruik van een combinatie van deze financieringsmethoden, afhankelijk van hun grootte, ontwikkelingsfase en specifieke kapitaalbehoeften. Schulden en eigen vermogen blijven de twee primaire categorieën, met verschillende opties binnen elke categorie om aan verschillende zakelijke vereisten te voldoen.

Internationale context

In Duitsland, een cruciale afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, daalde het producentenvertrouwen in september. De Duitse industriële productie kromp met 3 procent op jaarbasis in augustus, maar steeg met 3,4 procent ten opzichte van juli, volgens het Duitse statistiekbureau Destatis. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Historische trend en toekomstperspectief

De industriële productie bereikte een dieptepunt in mei 2020, waarna een opwaartse trend volgde tot mei 2022. Sindsdien is de trend echter omgeslagen. Volgens een recent rapport van ING zou de Nederlandse industrie na twee jaar krimp in 2025 weer kunnen terugkeren naar groei, gedreven door een aantrekkende export en toenemende binnenlandse vraag.

Regionale economische impact

Een analyse van Rabobank suggereert dat regio’s met een hoge concentratie van industriële en landbouwbedrijven dit jaar te maken kunnen krijgen met zeer beperkte groei of zelfs economische krimp. Dit onderstreept de bredere economische implicaties van de industriële vertraging.

Uitdagingen voor de toekomst

De Nederlandse industrie staat voor aanzienlijke uitdagingen. De oplopende kosten voor het stroomnetwerk dreigen de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie ten opzichte van buurlanden te verzwakken. Dit kan op lange termijn gevolgen hebben voor de industriële groei en het investeringsklimaat in Nederland.

Prijsontwikkelingen in de industrie

De afzetprijzen in de Nederlandse industrie daalden in augustus met gemiddeld 0,5 procent vergeleken met een jaar eerder. De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 0,8 procent, terwijl de daling op de binnenlandse markt beperkt bleef tot 0,2 procent, aldus een vakwebsite in de metaalsector. Deze prijsdalingen kunnen zowel een reactie zijn op de verminderde vraag als een poging om de concurrentiepositie te versterken. 

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen