Weer vertraging in afhandeling rentederivaten

De afhandeling van klachten van ondernemers die het schip in zijn gegaan met rentederivaten, loopt opnieuw vertraging op.

Dat blijkt uit een voortgangsrapportage van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die minister van Financiën Wopke Hoekstra naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De nieuwe vertraging wordt volgens de toezichthouder veroorzaakt door problemen met data en automatiseringssystemen bij een aantal banken. Een groot deel van de gedupeerde ondernemers krijgt op aandringen van de AFM voor het einde van dit jaar een voorschot aangeboden.

In totaal zes banken gingen vorig jaar akkoord met een grote compensatieregeling, omdat ze in het verleden ondernemers met veel te ingewikkelde financiële producten hebben opgescheept. In juni van dit jaar bleek evenwel al dat de praktische uitvoering daarvan meer tijd in beslag zou nemen dan gedacht.

Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS, Van Lanschot en Deutsche Bank moeten dossiers van bij elkaar zo'n 19.000 klanten in het midden- en kleinbedrijf onderzoeken. Pas enkele honderden ondernemers hebben tot dusver een aanbod voor herstel ontvangen van hun bank.

Tot dusver is wel in totaal 400 miljoen euro aan voorschotten aangeboden. Dat bedrag loopt volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) nog voor het einde van het jaar op naar 600 miljoen euro. “Op die manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de vertraging leidt tot financiële problemen bij deze groep ondernemers'', aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.

Met rentederivaten wilden de ondernemers zich indekken tegen een stijging van de rente op hun kredieten. Bij de verkoop van die producten bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt. Toen die situatie zich voordeed, kwamen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen