Website: ‘ECB wil kapitaaleisen kredietverlenende banken opschroeven’
De financiële website BNN Bloomberg meldt dat de Europese Centrale Bank de aanpak van leveraged finance verder gaat aanpakken. Deze manier van financieren is aantrekkelijk voor aandeelhouders, omdat met slechts een beperkt vermogen maar een hoog geleend bedrag, een hoog rendement kan worden behaald.
Volgens het bericht zou de ECB namelijk voorbereidingen treffen om kredietverstrekkers hogere kapitaaleisen op te leggen. Eerder dit jaar deed de bankencontroleur in de Eurozone dat al voor de grootste banken in Duitsland (Deutsche Bank) en Frankrijk (BNP Paribas).
- website meldt ECB-plan voor strengere kapitaaleisen kredietverlenende banken
- ECB weigert commentaar
- kritiek Europese banken op kapitaaleisen
ECB weigert bevestiging
Volgens de Canadese financiële website overweegt de Europese bankenwaakhond om voor 2024 hogere kapitaaleisen op te leggen aan bedrijven met kleinere leveraged finance-portefeuilles als zij niet tegemoetkomen aan haar zorgen over de risico’s van deze activiteiten maar namen van specifieke bedrijven werden niet genoemd waardoor het onduidelijk is of ook Nederlandse kredietverstrekkers de eisen opgelegd krijgen. De auteur baseert zich op anonieme bronnen binnen de bank maar een woordvoerder van de ECB zou geen commentaar hebben geven op vragen.
Benadeling kredietverlening Europese banken
De zusterwebsite van het Amerikaanse Bloomberg, wijst er op dat de toezichthoudende ECB al langer beleid voert om risicovolle maar winstgevende kredietverlening aan bedrijven met een hoge schuldenlast, aan banden te leggen. Europese bankbestuurders hebben kritiek op het Europese beleid, omdat de eisen Europese kredietverstrekkers benadelen ten opzichte van Amerikaanse kredietverstrekkers –die deze markt domineren.
Effecten op kredietverlening
Sinds de kredietcrisis van 2008, schroeven toezichthouders de lat voor het aanhouden van kapitaal (dat staat tegenover uitstaande verplichtingen en leningen) op. Hogere kapitaal moet er voor zorgen dat banken voldoende middelen hebben om potentiële verliezen op te vangen. Daarnaast weerhoudt het banken om te grote risico’s aan te gaan omdat strengere eisen de hoeveelheid eigen vermogen kunnen verminderen terwijl eigen vermogen juist gebruikt kan worden voor groei, uitbetalen van dividenden of inkoop van eigen aandelen, zo schrijft BNN Bloomberg.
Lees ook:
Welke financiering past bij stijgende rente, hogere kosten en duurder personeel?