Wat zijn de 4 ‘hot’ topics voor de agenda van de CFO in 2017?
Door Robêrt de Gier
Als we de trendgoeroes moeten geloven, staat er de komende tijd heel wat te gebeuren. Maar wat is realistisch? En over welke periode hebben we het dan? Wat zijn de hot topics die in 2017 op de strategische agenda van iedere CFO moet komen te staan?
1. Verder afname menselijke interactie – Robotic Accounting
Het kabinet heeft met het bedrijfsleven afgesproken dat vanaf 1 januari 2017 alle leveranciers van de Rijksoverheid bij nieuwe inkoopovereenkomsten hun factuur elektronisch moeten aanleveren. En daarin zet de overheid een grote stap voorwaarts in de richting van de volledige robotisering van het accounting proces.
Even ter illustratie dat dit nog best wat voeten in de aarde gaat hebben: uit het MKB-onderzoek dat Exact in 2016 heeft uitgevoerd onder ondernemers in Nederland, blijkt dat bij 34% van de organisaties het factureren nog steeds in hard copy gebeurt, dus zelfs nog niet in PDF. Dat is echt niet meer van deze tijd. Het is relatief eenvoudig om een module hiervoor te activeren. Elektronisch factureren betekent dat je echt een efficiency slag kunt maken voor jezelf, maar meer nog voor je leveranciers; aan de inkomende kant is de besparing van papier naar een elektronische factuur minimaal vijf euro per factuur. In 2017 krijgt robotic accounting steeds meer vorm waarbij de factuur niet meer is dan een elektronisch bericht tussen ERP-omgevingen en de verwerking wordt aangestuurd door triggers en events.
2. Geautomatiseerd vertrouwen
Het afgelopen jaar is er veel geschreven over blockchain. Het heeft de potentie om de wereld ingrijpend te veranderen. Maar het is ook een buzzwoord, waarvan men niet precies weet wat het betekent en wat de impact is. Ook omdat de uitleg van het begrip vaak technisch van aard is.
Blockchain is een disruptor van onze economie en maatschappij en heeft de potentie om een echte gamechanger te zijn. Blockchain-implementaties gaan echt gebeuren – sneller dan je denkt – en het is een must om in 2017 over de consequenties na te gaan denken.
Werkkapitaalfinanciering en ‘triple entry accounting’ zijn al hele concrete toepassingen waarin blockchain een belangrijke rol speelt. Voor het MKB is de impact op werkkapitaalfinanciering interessant. Data die nu opgesloten zit in systemen van bedrijven en instanties, wordt gekoppeld en vastgelegd met blockchaintechnologie. De waarde van de informatie wordt verhoogd, wat leidt tot een toename van de zekerheid en een afname in risico. Het gevolg is een makkelijkere financiering tegen een lagere rente.
Bij ‘triple entry accounting’ verandert de traditionele audit door het accountancykantoor door blockchain in het proces te plaatsen. De reputatie van klanten, zoals betalingen en afspraken, wordt beschikbaar in de blockchain. Daarnaast worden transacties tussen bedrijven gematched via de blockchaintechnologie, wat leidt tot een vorm van real-time audit. De traditionele audit ga je niet meer, of in een eenvoudigere opzet nodig hebben. Dit leidt tot een verlaging van de auditkosten. Het lijkt misschien nog een ver-van-ons-bed-show, maar wordt in 2017 zeker relevant.
3. Vaarwel risico, welkom cloud
Het omarmen van mobile en cloud zijn bepalende factoren om groei te kunnen realiseren en om een betere concurrentiepositie te verkrijgen. Op welke manier gaan we bedrijfsdoelstellingen en -processen ondersteunen met onze systemen? Hoe richten we deze systemen daarvoor het beste in? Gaan we onze systemen naar de cloud verplaatsen of blijven we on-premise, of kiezen we voor een hybride vorm?
De schaalbaarheid, beveiliging en automatische updates maken van de cloud de basis tot betere samenwerking met overal toegang tot cruciale informatie. Nog niet alle bedrijven hebben de beslissing voor cloud genomen. En dat is jammer, want het blijkt dat bedrijven die de meeste of alle processen (accounting, CRM, ERP etc.) in de cloud hebben draaien, gemiddeld 2,5 keer de groei laten zien in vergelijking met bedrijven die geen systemen in de cloud hebben, blijkt uit de eerder genoemde MKB Barometer 2016. De CFO zal in 2017 steeds meer een cruciale rol in deze strategische IT beslissingen spelen.[1]
4. Aantrekken van jong talent
De generatiekloof tussen de ‘digitale immigranten’ en ‘digital natives’ begint pijnlijk zichtbaar te worden. Waar de digital natives zich geen wereld kunnen voorstellen zonder internet en technologie, en hun hele denkwijze is ‘verdigitaliseert’, zijn de digitale immigranten degene die zich het computergebruik volledig eigen hebben moeten maken. De huidige beslissers op C-level en hoger managementniveau, hebben nauwelijks ICT dan wel verouderde technologie in hun opleiding gehad. Maar zij zijn wel degenen die bepalen hoe hun onderneming zich het beste kan voorbereiden op een digitale toekomst.
Over vijf jaar zijn de beste organisaties gekenmerkt door de mate waarin ze innovatieve digitale business tools en applicaties eigen maken. Waarbij mobility, software-als-een-dienst, data-visualisatie, predictive en cognitieve analytics nieuwe business modellen mogelijk maken en kostenefficiëntie tot gevolg hebben. De kracht van disruptieve bedrijven zit voor een deel in het ‘IT-minded’ talent dat er rond loopt en op nieuwe manieren kijkt naar gebaande paden en nieuwe lijnen creëert.
CFO en financieel directeur, kijk in 2017 naar je team voor een gezonde balans tussen de kennis van nu en de kennis van morgen. Trek jong talent aan, zij hebben van nature meer affiniteit met digitale veranderingen.
Robêrt de Gier is Finance Director bij Exact Business solutions