Wat heb je aan elearning?

Hoe kun je elearning het beste inzetten?

Er zijn heel wat interactieve cursussen waarbij allerlei technieken worden ingezet om de cursist een ervaring te geven en hem te motiveren om de cursus af te ronden. Is het iets voor jou?

Wat zijn de voordelen van elearning? 

De belangrijkste voordelen op een rij:
•    Flexibiliteit: je leert tijd- en plaats onafhankelijk. Er is 24 uur en zeven dagen per week toegang tot de leeromgeving. Je hoeft dus niet meer op tijdstip X bij locatie Y te zijn. 
•    Besparing tijd: Als cursist bespaar je al tijd: je hebt geen reistijd meer. Ook kun je de hoofdstukken in de elearning overslaan die je al kent.  Voor werkgevers is het door elearning mogelijk om veel mensen in een relatief korte periode te trainen. Daarbij weet hij dat alle medewerkers dezelfde content aangeboden krijgen en is de inhoud van elearning ook relatief snel aan te passen. 
•    Didactisch: door elearning is het mogelijk om je met experts en bronnen verder te helpen, waar je anders veel moeilijker toegang toe hebt. Ook kan er beter ingespeeld worden op de verschillende leerdoelen en leerstijlen van cursisten.
•    Vastleggen vorderingen: in de leeromgeving wordt automatisch bijgehouden wat de cursist doet in de cursus, tot hoever hij komt, wat voor cijfers hij voor de toets haalt en waar hij eventueel afhaakt in de elearning en toets. 

Zijn er nadelen?

Als er zoveel voordelen zijn, bestaan er dan wel nadelen? Jazeker. 
•    Natuurlijk mis je door het volgen van elearning het contact met andere cursisten en leer je niet van elkaar. 
•    Ook zijn er nog veel elearnings die het niveau van het gedigitaliseerde boek niet ontstegen zijn, waardoor ze saai en vervelend zijn. Sommige elearnings stellen teleur, omdat de inhoud en vorm niet past bij de verwachtingen die je vooraf had. 
•    Een ander veel gezien probleem is dat elearning te veel uitweidt over zaken, waardoor het veel content bevat die niet relevant is. Het gevolg is dat het doornemen van de elearning toch meer tijd kost dan nodig is. Makers van elearning dienen zich te houden aan het adagium ‘elearning is de Kunst van het Weglaten’. Doen ze dit niet dan word je als cursist niet op een leuke afwisselende manier meegenomen op de online leerreis.
 

Het Nieuwe Leren
Leren is zo oud als de weg naar Rome. Tot het jaar 2000 was de manier waarop we leerden ook oud: er was weinig variatie mogelijk als je iets wilde leren. Altijd was het dat je boeken moest doorwurmen of naar een trainer of docent luisteren. Dat luisteren gebeurde altijd tijdens een bijeenkomst op een fysieke locatie, waarvoor je soms uren reisde naar de andere kant van het land. Als de omstandigheden niet goed waren, wist je de dag na de bijeenkomst niet meer wat je had geleerd. Leren was niet effectief en werd daarom door veel mensen gezien als ‘een moetje’. Sinds de opkomst van internet in 2000 is er een evolutie in leren te zien, waardoor er steeds meer manieren bijkomen om te leren. Deze evolutie wordt Het Nieuwe Leren genoemd.

Hoe kun je elearning het beste inzetten voor jezelf?

Ondanks de nadelen is en blijft elearning een zeer efficiënte manier van leren. Wil je snel jezelf bijspijkeren, dan is elearning ideaal. Goede elearning gericht op vakbekwaamheid levert zonder al te veel gedoe Permanente Educatiepunten op. Mijn tip: kijk vooral naar wat je wilt leren en hoe je wilt leren. Snel en efficiënt leren kan met elearning. Je kunt ook na het afronden van de online cursus de tijd nemen om interessante stukjes te herhalen. Maar wil je leren van anderen, dan is het volgen van een elearning niet geschikt. Bekijk dan of elearning in combinatie met klassikale training (blended learning) beter past. 

Hoe zet je elearning in voor je bedrijf?

Mocht je snel en veel mensen tegelijkertijd willen opleiden dan is elearning ideaal. Als je daarnaast een rapportage nodig hebt van wie de cursus heeft afgerond, dan is de registratie uit het Leer Management Systeem onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van elearning voor het informeren van werknemers over veranderingen in wetgeving en wat dit van ze eist. Het maken van elearning vereist expertise op het onderwerp, op didactiek én het goed gebruiken van de auteur tool voor elearning. Daarbij heb je vaak de keuze om elearning zelf te maken, te laten maken of om standaard elearning te kopen. De beste tip die ik je daarvoor kan geven is om de verschillende vormen te vergelijken en uit te laten testen door de doelgroep. Laat vooral niet de expert op Excel een online training Excel voor Dummy’s beoordelen: hij is bij voorbaat niet geschikt hiervoor omdat hij niet weet hoe hij zelf als dummy Excel leerde. Dit wordt de Vloek van Kennis genoemd.

In deze serie legt microlearning expert Helma van den Berg van Let’s Learn! de verschillende nieuwe vormen van leren uit.  Van den Berg heeft de evolutie van online leren nauwgezet gevolgd en is met haar bedrijf Let’s Learn! het eerste bedrijf in Nederland dat alleen deze vorm van leren aanbiedt. Van den Berg gelooft dat als bedrijven hun medewerkers iedere dag 3 minuten laten leren ze op een efficiënte manier het juiste leerdoel bereiken én goed inzetbaar blijven als professionals.  Naast de voor- en nadelen van de verschillende leervormen laat ze in deze serie zien wat goede toepassingen zijn van elearning, blended learning, webinars en microlearning. 

Een voorbeeld van toepassing

Een mooie toepassing van elearning is de vakgerichte elearnings waarbij je Permante Educatie punten behaalt op een efficiënte manier, op het moment dat het jou uitkomt. Heb je het over een toepassing van elearning in de privé situatie dan is het een ideale manier om een vakantietaal even snel op te frissen voordat je vertrekt.