Waarom lage prijzen juist slecht kunnen zijn voor de business

Wereldwijde vraaguitval leidde bij de zuivel tot minder waarde van de uitvoer.

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam echter toe.

  • zuiveluitvoerwaarde daalde 4 procent
  • kaasproductie steeg met 3 procent
  • melkprijzen stabiel door duurzaamheidspremies.

De Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel daalde vorig jaar met ruim 4 procent tot ongeveer 10,3 miljard euro. Deze daling is vooral te wijten aan de sterk gedaalde marktprijzen, ondanks dat het volume van veel zuivelproducten wel is toegenomen. De zuivelprijzen zijn gedurende een groot deel van 2023 op een relatief laag niveau gebleven door een tegenvallende vraag. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Melkproductie en verwerking stabiel

De Nederlandse melkproductie bleef in 2023 stabiel met een volume van ongeveer 14,7 miljard kilogram. Hiervan werd ongeveer 96 procent geleverd aan Nederlandse zuivelfabrieken. De zuivelindustrie verwerkte ongeveer 13,9 miljard kilogram melk, gelijk aan 2022. Ongeveer 59 procent van deze melk werd gebruikt voor de productie van kaas, waarvan de productie met ruim 3 procent steeg tot 977.000 ton.

Prijzen van zuivelproducten dalen aanzienlijk

Het gemiddelde prijsniveau van zuivel daalde fors in 2023, na twee jaren van aanzienlijke prijsstijgingen. Vooral de prijzen van eiwitrijke zuivelproducten zoals mager melkpoeder en weipoeder daalden sterk, respectievelijk met 33 procent en 39 procent.

Import en handelsoverschot stabiel

Naast exporteur is Nederland ook een belangrijke importeur van zuivel uit andere EU-lidstaten zoals Duitsland, België en Ierland. De invoerwaarde van zuivel daalde in 2023 met 8 procent tot 5 miljard euro. Alleen de importwaarde van kaas nam toe. Het handelsoverschot in zuivel bleef gelijk aan 2022, met een waarde van 5,3 miljard euro.

Wereldwijde trends en impact

Op wereldschaal varieerden de trends in de zuivelsector sterk. Terwijl de melkproductie in Nieuw-Zeeland en Argentinië daalde, groeide die in Australië met 3 procent. De EU zag een lichte stijging in de totale melkproductie, gedreven door groei in Polen en lichte stijgingen in Duitsland, terwijl Ierland een scherpe daling zag.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen