Waarom het minder goed gaat met ASML dan gedacht

Chipmachinefabri kan nog niet bevestigen dat het bedrijf volgend jaar groei zal laten zien. Dit zegt topman Christophe Fouquet in een toelichting op de cijfers over het tweede kwartaal.
Gaat het niet goed met ASML?
Het gaat nu nog goed. Het Veldhovense techbedrijf behaalde een omzet in het afgelopen kwartaal van 7,6 miljard euro, iets minder dan in het voorgaande kwartaal. De nieuwe orders klommen tot een waarde van 5,5 miljard euro, van 3,9 miljard in het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks de waarschuwing voor 2026, is dit wel boven de verwachtingen van marktkenners.
Waarom dan toch die zorgen?
De nettowinst van ASML,’s werelds grootste leverancier van apparatuur voor de productie van computerchips, daalde in het tweede kwartaal tot 2,3 miljard euro. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef onder de streep een winst van 2,4 miljard euro over.
Begint het zware weer nu al?
Nee, nog niet. ASML verwacht dat de omzet in het huidige derde kwartaal uitkomt tussen 7,4 miljard en 7,9 miljard euro. Voor heel 2025 voorziet het bedrijf dat de omzet met ongeveer 15 procent groeit. Vorig jaar bedroeg de omzet van ASML 28,3 miljard euro.
Waar zit dan het probleem?
Bij de macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML bereidt zich voor op groei in 2026, maar wil die op dit moment nog niet bevestigen. Eerder waarschuwde CFO Roger Dassen voor de directe als de indirecte impact van nieuwe tarieven die onzeker is.
Is er perspectief voor ASML?
Dat natuurlijk wel. Het bedrijf doet al tijden grote investeringen in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit en technologische ontwikkelingen, om de komende jaren in te kunnen spelen op de verwachte groei bij klanten als Samsung, Intel en TSMC. Die groei hangt vooral samen met de snelle ontwikkeling van nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI). “Kunstmatige intelligentie is de belangrijkste aanjager van onze sector”, zei Fouquet begin dit jaar nog.
Welke zekerheden heeft het bedrijf?
ASML kan de komende jaren profiteren van honderden miljarden dollars aan investeringen in AI-datacenters. Dat komt onder meer doordat het bedrijf vrijwel een monopolie heeft op bepaalde chipmachines die nodig zijn om de meest geavanceerde chips van het Amerikaanse Nvidia te produceren. Die chips vormen de basis van veel van de geplande AI-infrastructuur.