Waarom Gasunie blijft smijten met miljarden

12 miljard in vijf jaar voor infrastructuur voor duurzame elektriciteit.

Gasunie heeft in de eerste helft van dit jaar een half miljard euro geïnvesteerd in infrastructuur voor energie. Dat meldt het bedrijf bij de halfjaarcijfers.

Een half miljard is toch relatief weinig?
Het gaat om de jaren hierna. Tot en met 2030 investeert Gasunie in totaal 12 miljard euro in infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van aardgas, groen gas, CO2 waterstof en warmte.

De Gasunie zit toch vooral aardgas?
Net als de energiesector transformeert ook de Gasunie. Volgens topvrouw Willemien Terpstra zijn die investeringen onder meer nodig om de energieweerbaarheid van Nederland te versterken. “Gasunie werkt samen met partners aan concrete oplossingen om die weerbaarheid te versterken. Wij maken ons gasnet klaar voor de toekomst. Door onze infrastructuur voor duurzame gassen slim te laten samenwerken met duurzame elektriciteit maken we onze energievoorziening duurzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder. En zorgen we dat we minder afhankelijk zijn van andere landen”, aldus Terpstra.

Verdient Gasunie hier ook iets mee?
Ja, de resultaten zijn prima, ook al lijkt het alsof aardgas wordt uitgefaseerd. Volgens Gasunie nam de omzet in de eerste helft met 20 procent toe tot 838 miljoen euro, vooral door hogere transporttarieven. Er werd 9 procent meer aardgas vervoerd.

Hoe zit het met de kosten?
Die namen met 11 procent toe tot 632 miljoen euro. Dat komt mede door hogere personeelskosten door groei van het aantal werknemers. Het onderliggende resultaat na belastingen zakte met 6 procent tot 233 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder.

Hoe lag gaat aardgas nog mee?
Gasunie zegt ook dat aardgas nog jaren een belangrijke rol blijft spelen. Naast de bestaande vraag die hoog blijft, zal aardgas bij de verwachte groei van duurzame elektriciteit nodig zijn en bijspringen om te regelen dat vraag en aanbod in balans is, wanneer de wind niet waait en de zon niet schijnt, zo communiceert Gasunie.

Komt er ooit een einde aan aardgas?
Daar houdt Gasunie wel rekening mee. De regelfunctie van aardgas kan op termijn door andere duurzame gassen worden overgenomen, zoals groen gas of waterstof. Gasunie werkt daarom aan infrastructuur die nu nodig is voor aardgas, maar in de toekomst geschikt is voor duurzame gassen.

Gerelateerde artikelen