Waarom Arrow Global het Hilversumse Vesting Finance heeft ingelijfd

Arrow Global Group heeft begin mei alle aandelen van InVesting, moedermaatschappij van Vesting Finance en Focum, overgenomen van investeringsmaatschappij HAL Investments. Daarmee heeft het grootste Nederlandse credit management en financial servicing-bedrijf een nieuwe strategische aandeelhouder gekregen met ervaring in de aankoop van grote kredietportefeuilles.

Door Annette Hoeksema 
 
Begin mei kocht een Engels internationaal, beursgenoteerd bedrijf het credit management en financial servicing-bedrijf in Nederland en België. Arrow Global Group nam alle aandelen van InVesting (Vesting Finance en dataspecialist Focum) over van investeringsmaatschappij HAL Investments.
 
De overname geeft naast financiële voordelen ook een belangrijke impuls aan de strategische ontwikkeling van Vesting Finance en Focum in de Nederlandse en Belgische markt. Arrow Global heeft toegang tot kapitaal in de vorm van grote investeringsfondsen en de capaciteit om samen te werken met deze fondsen. Dit stelt Investing in staat  grotere portefeuilles te kopen en te servicen, zowel nonperforming(leningen in achterstand) als performing (lopende leningen).  
 
Perfecte match 
Succes in één markt kan al snel leiden tot succes in een andere. Erwin de Boer, commercieel directeur van Vesting Finance: “Feit is dat de kredietmarkt in het Verenigd Koninkrijk verder is dan die in Nederland. Het toezicht is daar veel strenger dan hier. Het zal niet lang meer duren voordat Nederland zich aan dezelfde normen moet houden. Als wij nu al de Britse normen gaan aanhouden hebben wij op het gebied van kennis straks een streepje voor op onze concurrentie. 
 
 
 
Afgezien van de strategische voordelen zien De Boer en zijn collega’s ook meer persoonlijke voordelen aan de nieuwe samenwerking. “Onze filosofieën sluiten naadloos op elkaar aan. Onze kernwaarden verschillen nauwelijks van elkaar. Arrow en Vesting Finance zijn echt een natuurlijke match”, vertelt De Boer. De match is zelfs zo goed dat de ceo van Vesting Finance, die eerst vanuit HAL werd ingezet, nu heeft gekozen om verder te gaan in dezelfde rol voor Vesting Finance. Vesting Finance-CEO Joost van Rens: “Voor de toekomst hebben we de lijnen getekend, nu is het aan ons om deze in te kleuren. Ik voorzie een vruchtbare toekomst voor ons bedrijf. Onze sector zal binnen aanzienlijke tijd grote veranderingen doormaken. Het is aan bedrijven zoals het onze om daar sturing aan te geven.”
 
Onderdeel van een grotere transitie 
De kredietmarkt van de Benelux is goed voor meer dan 12 miljard euro. Met de overname ontwikkelen Arrow Global en Vesting Finance zich tot serieuze Europese spelers op de Nederlandse en Belgische kredietmarkt. Arrow Global heeft nu 1.400 werknemers, beheert meer dan 25 miljard euro aan activa en  meer dan 100 kredietportefeuilles. Voor een koopsom van 100 miljoen euro leverde Vesting Finance Arrow Global 663 miljoen euro (nominale waarde) aan kredietportefeuilles.
 
De overname is geen losstaand feit, maar onderdeel van een grotere beweging. Volgens De Boer staat Europa aan de vooravond van verandering. “Er zullen steeds meer partijen zijn die hun kredietportefeuilles willen verkopen om hun liquiditeit te vergroten en dure servicing te uit te besteden”, aldus De Boer.
 
In 2015 werd er in Nederland meer dan 700 miljoen euro aan kredietportefeuilles verkocht. In 2016 staat er zelfs al meer dan 5,5 miljard op de planning. Dit blijkt uit het rapport ‘European Debt Sales’ van KPMG, dat inzicht geeft in de markt voor leningportefeuilles en hypothecaire leningen. In het Verenigd Koninkrijk stond de teller in 2015 op bijna 16 miljard pond. Pakken we heel Europa, dan zien we dat in 2015 ruim 100 miljard euro aan portefeuilles van eigenaar wisselden. 
 
Waar het Verenigd Koninkrijk op kredietgebied inmiddels zeer volwassen is geworden, staat de verkoop van kredietportefeuilles in andere gebieden nog in de kinderschoenen. Het zijn met name herstellende economieën, zoals die in Spanje en Italië, die de belangstelling van kopers en investeerders voor hun leningportefeuilles zien groeien. De Spaanse en Italiaanse banken verkochten vorig jaar voor een bedrag van respectievelijk 15,8 miljard euro en 13,3 miljard euro aan portefeuilles. 
 
De toekomst
Mede dankzij Basel III is de kredietmarkt in Nederland en de rest van Europa aan verandering onderhevig. Door de asset quality reviews van de Europese Centrale Bank (ECB) voelen banken zich genoodzaakt kredietportefeuilles van de hand te doen. De koop van Vesting Finance is een anticiperende stap die Arrow Global maakt op deze beweging. De Boer gelooft dat deze ontwikkeling door zal zetten: “Grootbanken zullen er vroeger of later er ook aan moeten geloven, voor zover ze dat niet al doen. Deze portefeuilles drukken te veel op hun balansen.” 
 
Dit jaar nog zal de BIS naar buiten komen met Basel IV. Welke gevolgen deze nieuwe afspraken hebben op de bankensector en de kredietmarkt, zal nog moeten blijken. Zeker is dat de verhoudingen in de financiële wereld blijven veranderen.
 
 
 
 
 
 
 

Gerelateerde artikelen