Waar halen we cash vandaan?
Door Bouko de Groot.
In de webinar “Cash is King” legt finance guru Richard Take uit waar bedrijven hun heil moeten zoeken om de coronacrisis te kunnen overleven: creëer een kasstroomwaterval en stel met een team liquiditeitsprognoses op.
Het coronavirus heeft de economie gedestabiliseerd. “De zoektocht naar cash staat nu centraal,” weet Take. “We noemen dat de kasstroomwaterval. Een belangrijke tool daarvoor is de liquiditeitsprognose. Door de huidige omstandigheden gaan wij in een recessie terechtkomen, zeker vier maanden van krimp, dat is onvermijdelijk. De vraag is hoe lang dat gaat duren, maar dit is niet te voorspellen. Daarom moeten we scenario’s voor onze liquiditeitsprognoses opstellen. Waar halen we cash vandaan?”
In een crisis is liquiditeit, meer specifiek dynamische liquiditeit, het allerbelangrijkste om te overleven: het vermogen van een onderneming om geld te genereren. “Je moet het associëren met een kasstroom in een periode, zoals een kasstroomoverzicht. Dat is wat anders dan statische liquiditeit, waar we aan de hand van een balansoverzicht kijken of een onderneming aan haar verplichtingen kan voldoen,” legt Take uit. “Kasstroomoverzichten gaan op basis van een heel jaar. Liquiditeitsprognoses gaan op basis van eigen gekozen tijdscenario’s. In crisistijd zoals nu, zou ik kiezen voor één maand.”
Hoe genereer je een kasstroom?
“In de zoektocht naar geld kijk je naar wat er te halen valt in de activastructuur, bovenin de balans. Het genereren van kasstroom noemen we de kasstroomwaterval. Die heeft vier bakken,” begint Take de opsomming:
Bak 1: Pure bruto operationele kasstroom
“Hier komt de EBITDA terug. Als we hier een positief uitzicht hebben, dan is genezing mogelijk. Denk aan het bedrijf zelf: welke vruchten pluk je van je investering in het bedrijf. Dit noemen we het motortje, en dat moet blijven draaien. Als de omzet daalt, begint het direct te haperen. Alles wat ons kan helpen de inkoop, arbeid enzovoort omlaag te krijgen, komt dan van pas. Ga op zoek naar welke betaling omlaag gebracht of uitgesteld kan worden. Levensvatbaarheid begint bij EBITDA.”
Bak 2: Activastructuur
“De combinatie van wat er te halen is in het werkkapitaal, en de vaste activa. Dit gaat over asset restructuring. Kunnen voorraden verder worden afgebouwd? Kan de omloopsnelheid worden verhoogd? Kunnen we de debiteuren verlagen? Let er vooral op dat de debiteuren niet omvallen. Kijk of er afspraken gemaakt kunnen worden met sterke leveranciers. Kijk of ontvangsten naar voren kunnen worden getrokken en betalingen uitgesteld. Vaste activa kan soms te gelde worden gemaakt: denk aan beleggingen verkopen of bezittingen die je kan uitleasen.”
Bak 3: Financiering
“Dit gaat over wat betaald moet worden aan aflossing en rente. Overigens: rente moet je betalen, dividend niet. Kijk ook of een schuld kan worden omgezet in eigen vermogen? Dan ben je van de verplichte rente af. En wellicht kunnen rentebetalingen kan worden uitgesteld.
Bak 4: De fatale bak: liquidatiekasstroom
“Door actief te managen zorg je ervoor dat je deze bak vermijdt.”
Liquiditeitsprognose, belangrijkste tool voor 2020
“De liquiditeitsprognose is heel eenvoudig, praktisch en bruikbaar. Je blijft hiermee in control. Kijk wat je aan het begin aan geld hebt op de bank. Daarna wat er per maand operationeel binnenkomt en er uitgaat,” legt Take uit. “In het tweede gedeelte zit de investeringskasstroom. In het derde gedeelte de financieringskasstroom, met onderscheid tussen banken, hybride financiering, en aandeelhouders. Breng in kaart wanneer cash binnenkomt en wanneer het eruit gaat. Dan zie je wanneer je op je plus- en minpunt zit.”
“Voor het minpunt geldt: hoe en wanneer kan ik deze weer financieren. Het is geen ingewikkeld model. Maak het vooral samen met de controller, een verkoper, een processenman en een algemeen directeur. Laat het niet alleen over aan de controller, maar doe het samen,” benadrukt hij.
Take gaat ook in op de verschillende steunmaatregelen van de overheid en waar die va pas komen. Bekijk hier de webinar van Richard Take: Cash is King.