Waar de overheidsfinancial op kan bezuinigen na Kerst

Lekke overheidsfinanciën door slecht doordachte fiscale regels.

De Nederlandse overheid heeft in de eerste drie kwartalen van dit jaar ruim 2 miljard euro meer uitgegeven dan er aan geld binnenkwam. De financial die na de jaarwisseling het huishoudboekje moet aanpakken, kijkt dan allereerst waar de grootste uitgaven zitten die bijdragen aan het tekort.

Volgens het statistiekbureau CBS  gingen de uitkeringen en zorguitgaven het meest omhoog, met bijna 14 miljard euro. Verder is de overheid onder meer geld kwijt aan een herstelregeling voor Nederlanders die zijn gedupeerd door de vermogensrendementsheffing in box 3, de spaartaks.

Daarmee is niet gezegd dat de overheidsfinancial volgend jaar een rokende puinhoop aantreft bij de schatkist. Zowel de inkomsten als de uitgaven van de overheid zijn dit jaar met zeven procent gestegen. Het tekort valt verder mee, zeker als dat wordt vergeleken met de ergste droom van een financial

In de najaarsnota ging het ministerie van Financiën voor heel 2024 uit van een tekort van 17 miljard euro, wat gelijkstaat aan anderhalf procent van de totale omvang van onze economie. Om daarop uit te komen zou de overheid in het laatste kwartaal van dit jaar nog bijna 15 miljard euro meer moeten uitgeven dan zij aan inkomsten ontvangt, geeft het CBS aan.

Voor een goed beeld van de overheidsfinanciën wordt ook naar de overheidsschuld gekeken. Die daalde in de eerste drie kwartalen van dit jaar met bijna 12 miljard euro naar 470 miljard euro. De schuldquote, de overheidsschuld als percentage van de economie als geheel, is hierdoor verder afgenomen. Met ruim 42 procent bevindt deze graadmeter zich op het laagste niveau sinds het CBS in 1995 begon met dit bijhouden.

Gerelateerde artikelen