Vrije tijd steeds belangrijker dan financiële beloning

Hoogste loonsprong in dertien jaar
Een regelmatige bonus of winstuitkering werkt bij de helft van het personeel.

Voor één op de drie werknemers is de mogelijkheid om onbetaald verlof op te nemen belangrijker dan een financiële beloning zoals een bonus. Dit blijkt uit onderzoek van Europese HR-dienstverlener SD Worx onder 600 werkende Nederlanders naar beloningsvoorkeuren en motivatiefactoren.

Is de financiële prikkel uitgewerkt als motivator?
Zeker niet, maar belangrijk is hoe die in te zetten. Volgens dit onderzoek geeft ruim tweederde van de werkenden de voorkeur voor een financiële beloning boven cadeaus, uitjes of workshops. Ruim de helft procent haalt extra motivatie uit een regelmatige bonus of winstuitkering. Achttien procent verkiest aandelenopties of winstuitkering boven een bonus of dertiende maand.

Dus een zak geld volstaat om te motiveren?
Daar is nog wel wat meer voor nodig.  De meerderheid het belangrijk vindt dat de werkgever open communiceert over het beloningssysteem. Voor 61 procent draagt een helder en eerlijk systeem, dat recht doet aan persoonlijke prestaties, bij aan meer werkplezier en tevredenheid. Bovendien is de kans groter dat medewerkers hun werkgever vertrouwen en zich goed blijven inzetten als ze begrijpen hoe hun loon wordt bepaald en zien dat het eerlijk is in vergelijking met hun collega’s.

Loonstrookjes zijn toch duidelijk genoeg?
Zo ervaren medewerkers het niet. Toch blijkt uit een ander internationaal onderzoek van SD Worx, uitgevoerd onder 18.000 werknemers en ruim vijfduizend HR-directeuren in achttien landen, dat slechts 37 procent van de werknemers tevreden is over de transparantie van het beloningsbeleid van hun organisatie.

Gerelateerde artikelen