Voorzichtig met de beurs
Er kunnen meerdere redenen zijn om op die manier te willen groeien. De belangrijkste is vaak dat de oprichter/eigenaar zijn zakken wil vullen. Mocht dat niet het geval zijn, dan is een beursgang een manier om aan geld te komen voor de gewenste groei. Bij een vriendelijke of geplande overname lonken het klantenbestand, marketingkracht en cashflow van de overnemende partij. Soms is het interessant om voor een joint venture te gaan om daarmee een nieuwe markt te kunnen betreden.
Innovatie verdampt
Hoewel de beurs de laatste maanden lijkt aan te trekken, is het verstandig voor een onderneming om eens twee keer na te denken over een eventuele beursgang. Uit onderzoek van Shai Bernstein (Stanford University) blijkt namelijk dat de vernieuwingskracht van bedrijven die naar de beurs gaan sterk inzakt. Hij bekeek hoe het de technische bedrijven is vergaan nadat zij eenmaal een notering aan de Nasdaq hadden verkregen. Dat bleek behoorlijk tegen te vallen.
De waarde van de patenten van bedrijven met een beursnotering bleek veertig procent lager te liggen dan bij de ondernemingen die ook een beursgang hebben overwogen, maar daar uiteindelijk van afzagen. Daar zijn verscheidene verklaringen voor. De eerste is dat beleggers snel rijk willen worden. Het bedrijf moet daarom meer aandacht schenken aan cashflow en winst, en veel minder aan innovatie. Want daar moet je een lange adem voor hebben. De kwartaalterreur van de beurs is in strijd met de lange termijn waarop innovaties in klinkende munt zijn om te zetten.
__________________________________________________________________________________
Haal miljoenen op voor uw organisatie | Volg de masterclass Alternatieve Financieringen
Voorziet u een (her)financieringsbehoefte? Is de bank ook uw belangrijkste bron van financiering? Dan is de Masterclass Alternatieve Financieringsvormen voor u onmisbaar. Het is nu tijd om de alternatieven te onderzoeken en de groei van uw onderneming veilig te stellen. Word geen slachtoffer van de ‘wall of debt’, ontdek het nieuwe financieringslandschap en pak nu uw kansen in de kredietcrisis. Meld u hier direct aan.
____________________________________________________________________________________
Een andere belangrijke oorzaak voor de inzakkende vernieuwingskracht is het vertrek van de knappe koppen. Zij zijn gewend aan de brainstorm-cultuur, de handen-uit-de-mouwen mentaliteit van de start-up. Opeens krijgen ze te maken met een overvloed aan bureaucratische regels om beleggers en toeziende instanties tevreden te stellen.
Alternatieve zoeken
Vaak vertrekken de oprichters na de beursgang dan ook, omdat ze van hun kapitaal willen gaan genieten. Mocht de oprichter/topman blijven, dan, zo vond Bernstein, neemt het innovatief vermogen van de onderneming minder snel af. De leegloop van talent is dan ook minder.
Moet je de beurs dan helemaal links laten liggen? Dat valt niet zo eenvoudig te stellen. Tenslotte is bij zestig procent van de bedrijven na een beursgang het innovatieve vermogen niet verminderd. Wel is het verstandig niet alleen naar de beurs te kijken om de gewenste groei te financieren, maar ook alternatieven te zoeken. Denk aan crowdfunding, of het al meer geïnstitutionaliseerde durfkapitaal.
Venture capitalists zijn wel genegen hogere risico’s te nemen dan beleggers en hebben veelal een bredere horizon. Zij willen vaak een dikkere vinger in de pap. Dat hoeft helemaal geen bezwaar te zijn, want je kunt profijt hebben bij de ervaring die ze inbrengen. Wie dus wil groeien, doet er goed aan voorzichtig te zijn met een beursgang en zijn opties goed af te wegen.
Marcel Groenenboom, Director General Business & Channels bij SAP Nederland