Voorkom Japanse toestanden, laat immigranten binnen

Tijdens de G7 bijeenkomst in Japan waarschuwde de Japanse premier Shinzo Abe opnieuw voor een economische recessie. Dankzij vergrijzing en deflatie stagneert de Japanse economie al zo'n 15 jaar. Een zelfde scenario dreigt zich te voltrekken in Europa, hoewel de oplossing zich hier aandient aan onze grenzen: nieuwe, jonge mensen uit Afrika en het Midden-Oosten.

Door Sander Wolfensberger
 
Het is de hoogste tijd dat het bedrijfsleven zich uitspreekt voor een soepeler Europees immigratiebeleid. Dat is namelijk de oplossing voor de berg aan economische problemen waar we in Europa tegenaan kijken.
 
Ga maar na.
 
Door de vergrijzing van het continent lopen de consumentenbestedingen terug, want gepensioneerden geven nu eenmaal minder uit dan werkenden. Als gevolg van de stagnerende economische bestedingen, zakt door beleid van de Europese Centrale Bank de rente en ligt deflatie op de loer. Dit is economisch levensgevaarlijk: door dalende prijzen stellen consumenten hun bestedingen langer uit, waardoor de groei verder wegzakt. Zie daar de problematiek in een notendop.
 
De enige manier om deze waaier aan problemen tegen te gaan is door nieuwe, jonge mensen, (arbeidskrachten én consumenten) aan te trekken. Internationaal onderzoek (OESO, The Economist, Verenigde Naties) bewijst keer op keer de positieve effecten van immigratie op innovatie en economische groei. Logisch, mensen die huis en haard achter zich laten en een barre tocht over land en zee maken, zijn doorgaans tot op het bot gedreven om er in hun nieuwe thuisland het beste van te maken.
 
De economie profiteert niet alleen van de instroom van kennismigranten – waaraan Nederland een schrijnend tekort heeft en waardoor de groei momenteel wordt afgeremd –, maar ook van de komst van laaggeschoolde arbeiders die werk doen dat anders blijft liggen. Daarnaast zorgen buitenlanders voor meer import en export met hun vaderland. Ten slotte leidt de aanwezigheid van buitenlanders op de werkvloer tot nieuwe ideeën, meer creativiteit en meer kenniscirculatie. Hoe verder het land van oorsprong, hoe groter het innovatie-effect, concludeerde onderzoeksbureau Panteia enige tijd geleden. Niet voor niets heeft de Verenigde Staten al jaren een proactief migratiebeleid.
 
Bij SUBtracers zien we al jaren hoe onze klanten profiteren van buitenlands talent. TomTom haalt mensen uit de hele wereld. Bij Screen6 bestaat het volledige software developmentteam uit buitenlanders. En bedrijven als Bi4Group.com groeien met meer dan 600 procent per jaar door goedkope, maar getalenteerde Spaanse software-ontwikkelaars te laten werken aan Nederlandse projecten.
 
Voor werknemers die uit lidstaten van de Europese Unie komen kan dit gelukkig allemaal vrij makkelijk, maar voor werknemers van buiten de EU ligt dat veel lastiger. Een soepeler asiel- en immigratiebeleid voor werknemers van buiten de EU zal ongetwijfeld helpen om innovatie aan te jagen en de economie uit het slop te trekken. Het wordt de hoogste tijd dat het bedrijfsleven zich duidelijker uitspreekt tegen vreemdelingenangst en Brussel onder de neus wrijft dat immigranten geen probleem zijn, maar juist deel zijn van de oplossing. Anders dreigen er geen Amerikaanse, maar Japanse toestanden.
Sander Wolfensberger is founding partner bij SUBtracers
 

Gerelateerde artikelen