Voorkom financiële schade met een BAV
Ieder bedrijf loopt een risico eens aansprakelijk gesteld te worden. De financiële schade van een aansprakelijkheidsstelling kan behoorlijk in de papieren lopen. Het is nooit leuk om aansprakelijk gesteld te worden, maar in de praktijk komt het vaak voor. Gelukkig is het wel mogelijk om de gevolgen af te dekken aan de hand van een verzekering. Deze verzekering is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Het is als bedrijf niet verplicht om zo’n verzekering af te sluiten, maar gezien het risico wel erg nuttig.
Financiële gevolgen
Alle bedrijven worden aangeraden om zo’n bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Anders kan de financiële schade na aansprakelijkheidsstelling groot zijn. Dat geldt zowel voor zzp’ers als een bedrijf in het MKB. Een voorbeeld: je hebt een loodgietersbedrijf en je medewerker veroorzaakt een lek in de keuken. Daardoor komt het volledige laminaat als gevolg van waterschade omhoog. De klant heeft dan schade en stelt het bedrijf aansprakelijk. Zonder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet het bedrijf zelf de kosten van de schade vergoeden. Denk daarbij aan laminaat en eventueel nat geworden keukenkastjes. Als een medewerker schade veroorzaakt aan (de spullen van) een ander, wordt dit middels deze verzekering gedekt.
Wanneer afsluiten?
Vraag is vaak of het nodig is om zo’n BAV af te sluiten. De meeste bedrijven hebben inmiddels wel een dergelijke verzekering, want het is vaak wel nodig deze verzekering af te sluiten. Ieder bedrijf dat activiteiten uitvoert, kan onbedoeld schade aanbrengen bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Dat kan gebeuren door de ondernemer zelf, of eventueel door werkgevers. Er is altijd sprake van gevolgschade bij activiteiten die verkeerd hebben uitgepakt. Denk bijvoorbeeld aan de levering van een product die achteraf niet deugdelijk blijkt te zijn. De kans is dan groot dat de klant het bedrijf aansprakelijk zal stellen.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt ook bij kleine ongelukjes dekking. Gooit de werknemer per ongeluk water over de laptop van de klant, dan kan dit behoorlijk wat gaan kosten. De klant zal het bedrijf immers aansprakelijk stellen. Een nieuwe laptop kost al gauw honderden tot duizenden euro’s. Er zijn dus altijd risico’s denkbaar. Toch is het wel zo dat er in bepaalde branches meer risico’s zijn dan in andere branches.
De kans dat een werknemer in de bouw iets kapot maakt, is een stuk groter dan als een tekstschrijver achter zijn bureau bezig is. Toch is het handig om ieder risico uit te sluiten en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Er zijn zelfs opdrachtgevers en brancheorganisaties die alleen samenwerken met bedrijven die een BAV hebben afgesloten.
Dekking
In zekere zin kan het afsluiten van een BAV dus helpen bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten en klanten. Belangrijk is wel om van tevoren de dekking onder de loep te nemen. Over het algemeen kunnen we stellen dat de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met name de financiële gevolgen als gevolg van een schadeclaim dekt. Als een werknemer niet opzettelijk schade toebrengt aan een persoon of zijn spullen, wordt dit gedekt middels de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Als de werknemer zelf gewond raakt tijdens een bedrijfsongeval, kan hij zijn werkgever ook aansprakelijk stellen. Het bedrijf kan dan te maken krijgen met torenhoge kosten als gevolg van letsel. Schade die per ongeluk wordt toegebracht aan gehuurde spullen zijn ook meeverzekerd in de BAV. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een dure machine of een steiger.
De dekking kan per aanbieder en branche verschillen. Soms is het nodig om aanvullende dekkingen af te sluiten. Want stagiaires en uitzendkrachten zijn meestal niet meteen meeverzekerd onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Ten slotte kan het voorkomen dat er schade ontstaat voordat de verzekering is ingegaan. Daarom is het mogelijk dit zogenaamde ‘voorrisico’ mee te verzekeren. De financiële gevolgen van een ongeluk voordat de verzekering inging zijn dan ook gedekt. Maar let op; de schade mag voor het ingaan van de polis nog niet bekend zijn geweest. Anders is er geen sprake van een voorrisico en kan de dekking niet worden toegepast.
(foto: Cottonbro, Pexels)