Vol stroomnet (regio Rotterdam) heeft financiële impact

Faillissementsregen energiebedrijven is voorbij
Stroomnet Rotterdam-Zuid vol, uitbreiding en flexibel verbruik nodig

Bedrijven in Rotterdam-Zuid en omliggende gemeenten worden geconfronteerd met mogelijke financiële gevolgen door een vol stroomnet. Grote verbruikers die een nieuwe aansluiting of uitbreiding aanvragen, komen op een wachtlijst. Dit kan investeringen en groeiplannen vertragen. Financieel managers moeten rekening houden met extra kosten voor flexibel stroomverbruik of alternatieve energieoplossingen. Dat meldt ANP.

  • Stroomnet vol in Rotterdam-Zuid, bedrijven op wachtlijst
  • Stedin investeert €200 miljoen in netuitbreiding tot 2031
  • Oproep aan bedrijven en huishoudens: mijd stroomspits

De stroomvraag in de regio is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit komt door een groei in warmtepompen, elektrisch vervoer, nieuwe huizen en bedrijfsaanvragen. Daarnaast is de planning voor het nieuwe hoogspanningsstation Bolnes bijgesteld, waardoor het stroomnet nu tegen zijn capaciteitsgrenzen aanloopt.

3 belangrijkste financiële risico’s van stroom- en stroomnetwerkproblemen voor ondernemers:

1. Hogere kosten

De netwerkkosten voor bedrijven zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. In de periode van 2022 tot 2024 zijn de netwerkkosten voor de industrie gestegen van 897 miljoen euro naar 2,5 miljard euro, zo meldde de website accountantweek. Deze kostenstijging kan voor sommige bedrijven oplopen tot miljoenen euro’s extra per jaar. Dit vormt een directe bedreiging voor de winstgevendheid en concurrentiepositie van ondernemingen.

2. Productieverlies

Netcongestie kan leiden tot stroomuitval of verminderde stroomtoevoer, wat resulteert in stilstand van machines en productielijnen. Dit productieverlies betekent niet alleen gemiste omzet, maar kan ook leiden tot contractuele boetes voor gemiste deadlines. Voor productiebedrijven die afhankelijk zijn van continue stroomtoevoer kan dit enorme financiële gevolgen hebben.

3. Gemiste groeikansen

De problemen met het stroomnet hinderen bedrijfsgroei en verduurzaming. Bedrijven die willen uitbreiden of hun processen willen verduurzamen, kunnen te maken krijgen met beperkingen door onvoldoende netcapaciteit. Dit leidt tot gemiste kansen voor groei en innovatie, wat op lange termijn de financiële positie en concurrentiekracht van ondernemingen kan schaden.

Maatregelen om overbelasting te voorkomen

Om overbelasting van het net te voorkomen, neemt Stedin verschillende maatregelen. Grote stroomverbruikers die een nieuwe aansluiting of uitbreiding aanvragen, worden op een wachtlijst geplaatst. Stedin onderzoekt ook of grote klanten tegen een vergoeding op piekmomenten minder stroom kunnen gebruiken.

Uitbreiding van het stroomnet

Stedin werkt samen met TenneT hard aan de uitbreiding van het stroomnet. De structurele oplossing om meer ruimte te maken voor nieuwe aanvragen is naar verwachting gereed in 2031. Deze netuitbreiding zal 380 MVA extra transportvermogen opleveren, wat overeenkomt met elektriciteit voor ongeveer 100.000 woningen. De totale investering hiervoor bedraagt €200 miljoen.

Fasering van de netuitbreiding

De netuitbreiding zal in fases worden uitgevoerd:

1. Vanaf 2029 komt er weer ruimte op het stroomnet in Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Krimpenerwaard, Zuidplas en een deel van Ridderkerk.
2. In 2031 komt er ruimte op het net in Rotterdam-Zuid, Albrandswaard, Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht, Barendrecht en het tweede deel van Ridderkerk.

Oproep aan huishoudens en kleine bedrijven

Stedin roept ook huishoudens en kleine bedrijven op om het stroomnet te ontlasten. Ze worden aangemoedigd om de spits op het stroomnet te mijden, vooral in de wintermaanden tussen 16:00 en 21:00 uur ’s avonds. Door laadpalen en warmtepompen buiten deze piekmomenten te gebruiken, kunnen zij helpen het stroomnet te ontlasten.

Onderzoek naar flexibel stroomverbruik

Stedin onderzoekt welke grote klanten de spits op het stroomnet kunnen mijden. Klanten die hieraan meewerken, krijgen een vergoeding van Stedin. Over zes tot twaalf maanden verwacht Stedin de uitkomst van dit onderzoek. Grote stroomverbruikers die flexibel met hun energieverbruik kunnen omgaan, worden uitgenodigd om zich te melden.

Rol van warmtenetten

Naast het onderzoek naar flexibel stroomverbruik, wordt ook gekeken naar de rol van warmtenetten. Er wordt onderzocht welke dempende effecten bestaande en toekomstige warmtenetten hebben op de piekbelasting van het stroomnet. Het gebruik van warmtenetten kan de belasting van het stroomnet verminderen en de behoefte aan elektriciteitsstations en transformatorhuisjes in een regio beperken.

Vergelijkbare situaties in andere regio’s

Het probleem van een vol stroomnet is niet uniek voor Rotterdam-Zuid. In andere delen van Nederland worden soortgelijke uitdagingen ervaren. Zo heeft Stedin onlangs ook congestie aangekondigd voor afname in Dordrecht-Centrum en Oost. Hier wordt eveneens een sterke stijging verwacht in het aantal warmtepompen en elektrische voertuigen.

Internationale ontwikkelingen

Ook internationaal worstelen landen met de uitdaging van overbelaste stroomnetten. In Duitsland bijvoorbeeld, heeft de snelle groei van hernieuwbare energie geleid tot congestie op het net. Volgens een recent rapport van persbureau Bloomberg worden sommige groene energieprojecten zelfs afgewezen vanwege netbeperkingen.

Gerelateerde artikelen