‘Verwacht olieoverschot in 2025 kan prijs bedrijfsenergie drukken’

Olieprijzen verder onderuit door Chinese lockdowns
Energieagenstschap verwacht in 2024 olieoverschot

Het International Energy Agency (IEA) verwacht dat de wereldwijde olieproductie in 2025 sterk zal blijven, terwijl de vraaggroei afvlakt. Dit resulteert in volgend jaar mogelijk in een overschot aan olie, wat kan leiden tot dalende energieprijzen. Voor Europese bedrijven kan dit een kostenverlaging betekenen, vooral in sectoren zoals transport, logistiek en de petrochemische industrie. Dat meldt het ANP.

  • Lagere energiekosten kunnen winstmarges versterken
  • Olie- en gassector komt onder druk te staan.
  • Lagere energieprijs biedt mogelijk financiële ruimte voor investeringen verduurzaming

De huidige geopolitieke spanningen, met name in het Midden-Oosten, kunnen wel leiden tot prijsschommelingen en verstoringen in de aanvoerketen. Een mogelijke verstoring van kritieke vaarroutes, zoals de Straat van Hormuz, kan de levering van olie en LNG naar Europa in gevaar brengen. Bedrijven moeten daarom rekening houden met mogelijke risico’s en hun risicobeheerstrategieën hierop aanpassen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Het verwachte olieoverschot in 2025 zal een gemengd effect hebben op Europese bedrijven. Hoewel lagere energiekosten in veel sectoren een positief effect kunnen hebben, wordt de olie- en gassector geconfronteerd met belangrijke uitdagingen. Experts waarschuwen dat bedrijven de strategische inzet op energietransitie zouden kunnen vertragen.

Effecten op internationale markten

De Europese bedrijven moeten ook rekening houden met veranderende marktomstandigheden in Azië, door de verschuiving van de olievraag naar niet-OESO-landen zoals China en India. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen