Verschillen in wensen werknemers en verwachtingen CFO’s

De wensen van Nederlandse werknemers sluiten niet helemaal aan bij wat CFO's en financieel directeuren verwachten. Zo denken CFO's en financieel directeuren dat werknemers vooral flexibelere werktijden willen, maar uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, blijkt dat werknemers juist extra vrije dagen bovenaan hun verlanglijstje hebben staan.

Uit onderzoek onder 1.000 Nederlandse werknemers blijkt dat naast een hoger salaris de werknemers ook andere wensen hebben over de voordelen die zij graag terugzien in het beloningspakket. Met stip op nummer één staan extra vrije dagen. Meer dan vier op de tien (42%) werknemers geven aan dat dit bovenaan hun verlanglijstje staat, gevolgd door flexibelere werktijden (23%), meer trainings- of bijscholingsmogelijkheden (17%) en thuiswerken (16%).
 
‘Extra’s die bijdragen aan de balans tussen werk en privé en zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor de werknemer. Werkgevers begrijpen niet alleen het toenemende belang hiervan voor hun medewerkers, maar nemen ook steeds meer maatregelen om hierop in te spelen’, zegt Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland. ‘Om medewerkers aan te trekken, te motiveren en te behouden, dienen bedrijven ook rekening te houden met voordelen die geen nettowaarde hebben. Beloningen hoeven niet altijd in de vorm van een salarisverhoging of een bonus. Extra vrije dagen, erkenning voor het goede werk, de kans om het takenpakket uit te breiden en het ontwikkelen van een aangename bedrijfscultuur, zijn maar enkele voorbeelden van doeltreffende niet-financiële beloningen.’

Toch blijken de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren een iets ander beeld te hebben van het verlanglijstje van de Nederlandse werknemers. Slechts 13% denkt dat extra vrije dagen bovenaan het verlanglijstje staan. Ruim vier op de tien (42%) CFO’s en financieel directeuren verwachten dat eerder flexibele werktijden prioriteit hebben. Meer trainings- of bijscholingsmogelijkheden (23%) en thuiswerken (22%) staan respectievelijk op plaats twee en drie.
 
De term ‘balans tussen werk en privé’ vertaalt zich ook in concrete secundaire voorwaarden die verder gaan dan flexibele werktijden en thuiswerken. Ook voordelen, zoals het aanbieden van kinderopvang, was- en strijkdiensten en een fitnesscentrum vallen in deze categorie, zij het dat slechts 2% van de werknemers dit bovenaan hun prioriteitenlijst zetten. ‘New age-benefits zijn bedoeld om het leven van werknemers makkelijker te maken, zodat zij zich kunnen focussen op hun werkzaamheden. Deze voordelen zouden voor een betere werk-privé balans kunnen zorgen. Toch zien nog veel werknemers het vooral als een ‘nice-to-have’ in plaats van een ‘need-to-have’,’ aldus Renken.

Gerelateerde artikelen