‘Verpleeghuizen verspillen jaarlijks 1 miljard euro’
Van de 5,3 miljard euro die de overheid ieder jaar uitgeeft aan verpleeghuiszorg in instellingen, wordt door verpleeghuizen ruim 1 miljard verspild. Van dat geld zouden 30.000 fulltime verzorgenden aangesteld kunnen worden.
Dit blijkt uit onderzoek van het MAX-programma ‘Tijd voor Meldpunt!’ De bevindingen zijn voor Max-directeur Jan Slagter reden om een eigen verpleeghuis te openen in Zoetermeer. In 2016 moeten de deuren opengaan. “Ik wil bewijzen dat goede verpleeghuiszorg wel degelijk mogelijk is in Nederland, met het geld dat de overheid hiervoor beschikbaar stelt”, aldus Jan Slagter.
Uit het Max-onderzoek blijkt dat het geld onder meer wordt verspild aan te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen zoals incontinentiemateriaal en onnodige bureaucratie. Daarnaast gaat er teveel geld bedoeld voor zorg naar onnodige medicatie en overbodige overhead. Ook blijkt dat bijna de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag in de vuilnisbak verdwijnt.
Volgens Harmke Bekkema van Energiesprong valt op de energierekening van verpleeghuizen jaarlijks ruim 115 miljoen te besparen. “In de zorg verbranden we op dit moment letterlijk geld, door slechte isolatie en verouderde installaties.”
Ouderenzorg en verpleeghuizen zouden ook veel beter met de maaltijden moeten omgaan. “Elke dag weer verdwijnen tienduizenden warme maaltijden in de vuilnisbak”, aldus Koen Nouws Keij, directeur van Stichting Diverzio. “Dat is veelal goedkoop = duurkoop. Helemaal niet nodig: als de zorg kiest voor kwaliteitseten, dan gaan de bordjes leeg en worden mensen gezonder en gelukkiger. Én is er jaarlijks een slordige €200 miljoen te winnen
Geldverspilling is volgens gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht een belangrijke reden waarom sommige huizen wel goede verpleeghuiszorg leveren en andere juist niet. “ Je ziet dat de slecht scorende verpleeghuizen buitengewoon inefficiënt met het geld omgaan dat er binnenkomt. Er wordt teveel geld uitgegeven aan andere zaken waardoor er onderaan de streep niet genoeg geld overblijft om nog goede zorg te kunnen leveren. De zorg is in deze huizen niet meer dan een sluitpost op de begroting.”
Wim Groot vindt dat de overheid moet ingrijpen: “Instellingen worden op dit moment onvoldoende gestimuleerd door de overheid om hun financiën en daarmee ook hun kwaliteit van zorg op orde te hebben.”
Vrijdag 6 maart NPO2 zal Omroep Max aandacht besteden aan bovenstaande in consumentenprogramma; ‘Tijd voor Meldpunt! & Hallo Nederland’. Uitzending 17:40 – 18:45 uur