Veranderingen (per 1 januari) voor (Nederlandse) bedrijven in België

Bedrijven in België krijgen in 2024 andere pensioenregels, loonkosten en huurcontracten

België is een van de belangrijkste handelspartners voor Nederlandse bedrijven. Daarnaast kunnen Belgische bedrijven een (cruciale) schakel zijn in de totale keten van Nederlandse bedrijven.  Reden voor FM.nl om de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2024 voor bedrijven in België op een rij te zetten.

Een van de belangrijkste wijzigingen voor bedrijven in Belgie is de invoering van de pensioenbonus. Werknemers die met pensioen kunnen, maar hun pensioen uitstellen en blijven werken, bouwen vanaf 1 juli 2024 een pensioenbonus op. De bonus wordt uitbetaald als een eenmalig kapitaal of als een maandelijks supplement bovenop het gewone pensioen.

Familiestichtingen

Voor verenigingen zonder winstoogmerk (VWZ) gelden vanaf 2024 de nieuwe regels van de patrimoniumtaks. De patrimoniumtaks is een belasting van 0,17% die vzw’s, internationale vzw’s en private stichtingen elk jaar moeten betalen op de waarde van hun bezittingen. Die belasting bestaat al langer en dient als compensatie voor het feit dat vzw’s geen successierechten betalen. Dit kan mogelijk familievermogens en family offices van bedrijfseigenaren, met zitting in België, raken.

Bedrijven die bedrijfsruimte huren

Huurders van onroerend goed voor professioneel gebruik moeten vanaf 2024 via een bijlage bij de aangifte, extra informatie over de huur doorgeven. Zonder deze informatie zal de Belgische belastingdienst de aftrek van de huur als beroepskost weigeren.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Korting op personeelskosten uitgefaseerd

De RSZ-korting voor eerste werknemers verandert op 1 januari en vanaf juli 2024 wordt de RSZ-korting voor kortgeschoolde jongeren en oudere werknemers afgeschaft.

In 2020 bedroeg de totale bilaterale handel tussen Nederland en België ongeveer € 80 miljard. Dit maakt België de op twee na grootste handelspartner van Nederland. De belangrijkste exportproducten van Nederland naar België zijn machines, chemische producten en voertuigen.

Mobiliteitsbudget

Vanaf 1 januari 2024 versoepelt de berekening van het mobiliteitsbudget voor werknemers van Belgische bedrijven. De TCO (total cost of ownership) kan in volgend jaar worden berekend op grond van een forfaitaire formule, naast de reeds bestaande optie om te rekenen met de werkelijke kosten. Maar de werkgever heeft ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld door te kiezen voor de werkelijke methode.

Woon-werk vergoeding

Ook gaat de vergoeding voor woon-werkverkeer bij onze zuiderburen op de schop. In 2024 stijgt namelijk de vrijgestelde vergoeding voor woon-werkverplaatsingen met de fiets naar maximum 0,35 euro per kilometer. De bijkomende kosten voor de werkgever wordt gecompenseerd via een tijdelijk belastingkrediet maar daar zitten specifieke voorwaarden aan. Door het belastingkrediet betaal het bedrijf minder belastingen, zodat de kost van de verhoging van de kilometervergoeding wordt gecompenseerd.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen