Veilig werken moeilijk bespreekbaar voor jongere werknemer
Medewerkers hebben het gevoel dat ze voor een organisatie werken die open is, waarbij ze zaken met hun leidinggevende en met hun directe collega’s prima kunnen bespreken. Maar dat geldt vooral voor oudere medewerkers. Twintigers en dertigers ervaren veel minder dat ze in een emotioneel veilige omgeving werken.
Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Integron onder vijftienhonderd mensen. Voor jongere medewerkers is het volgens Integron lastiger om veiligheidsonderwerpen te bespreken met de leidinggevende.
Ook komt uit het onderzoek naar voren dat beslissingen die leidinggevenden nemen niet altijd als eerlijk worden ervaren. Dit kan in bijna 40 procent van de gevallen nog een stuk beter. Zeker in branches als installatie en industrie waar leidinggevenden vaak doorgroeien vanwege hun ervaring en niet altijd vanwege hun leidinggevende kwaliteiten.
Maar uit de algemene cijfers komt dit niet naar voren, daaruit blijkt juist dat het goed gaat met het veiligheidsgevoel op de werkplek. De maatschappelijke onrust over ongewenst en ongepast gedrag vertaalt zich niet naar gevoelens van onveiligheid bij werkend Nederland, constateert Integron. Ook is er geen sprake van lagere tevredenheidscijfers.
De tevredenheid over emotionele veiligheid steeg ten opzichte van 2021 naar een 7,8 (op een schaal van 1-10). Over de gehele linie ligt de gemiddelde tevredenheid van Nederlandse medewerkers net als vorig jaar op een 7,4. Gekeken naar inclusiviteit bij organisaties ervaart driekwart van de medewerkers dat ze met respect worden behandeld en erbij horen. Zo’n zeventig procent van de organisaties is volgens medewerkers vrij van intimidatie en discriminatie.
Het enthousiasme is berekend via de zogenoemde employee Net Promoter Score. Net als vorig jaar zijn er ook nu meer promoters (enthousiaste medewerkers) dan detractors (minder of niet-enthousiaste medewerkers) zijn. Volgens Integron heeft de COVID-19-pandemie vorig jaar een positieve impact had op de werkbeleving door toenemende aandacht voor het individu en het welzijn van medewerkers.
Meer dan ooit voelde medewerkers zich verbonden met hun werkgever, staat ook in het onderzoeksrapport. Het binden en boeien van het huidige personeelsbestand staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Werkdruk lijkt af te nemen volgens Integron. Vooral het thuiswerken is hier van invloed op.
Er zijn wel grote verschillen op branche- en generatieniveau. Zo is het verschil in eNPS tussen de overheid (+26) en facilitaire dienstverlening (-10) aanzienlijk.