Veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en bijscholing

Investeren in je personeel is een onderdeel van goed werkgeverschap. Het is wat iedere werkgever zegt hoog in het vaandel te hebben, maar in de praktijk ma

Een goed voorbeeld is zorgorganisatie ’s Heeren Loo, waarin ook binnen de financiële kolom veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en bijscholing, vertellen Hilonka van Kessel (manager Planning en Control) en Hans de Leeuw (directeur Finance en Control). “Ons uitgangspunt is dat we willen blijven scholen en opleiden.”

’s Heeren Loo is een grote speler op de zorgmarkt, goed voor een omzet van 700 miljoen euro en actief op meer dan 100 locaties in het land. De bijna 15.000 mensen in dienst van de organisatie leveren al 125 jaar zware en ingewikkelde zorg. En al jaren wordt er een gezonde winst gerealiseerd; maar dat is geen reden om achterover te leunen vinden Van Kessel en De Leeuw. In de grote groep controllers wordt dan ook structureel geïnvesteerd. ’s Heeren Loo heeft ongeveer 35 regio-, business en management controllers”, vertelt Van Kessel. “We hebben als uitgangspunt dat we willen blijven scholen en opleiden en hebben vervolgens gekeken hoe we dat het beste kunnen inrichten.”

Dat blijkt voor de zorginstelling het best in groepsopleidingen te vatten, die als voordeel hebben dat het personeel op dezelfde manier wordt geschoold en ook van elkaar kan leren. “We zijn met meerdere partijen aan de slag geweest om te kijken hoe we invulling konden geven aan onze wensen. Die lagen met name op het gebied van social skills”, vult De Leeuw aan. “We werven mensen met een hbo+ achtergrond en doen ook assessments. We toetsen de vaktechniek en zorgen zo dat de kwaliteit aan de voorkant hetzelfde is. Maar de soft skills, gedrag en houding, dat is iets waar men nog op kon worden uitgedaagd. Daar was veel groei mogelijk.”

In samenwerking met Alex van Groningen werd voor ’s Heeren Loo een in house variant ontwikkeld van de opleiding Certified Business Controller, waar in verschillende modules aandacht is voor personal coaching, de controller als business partner, beïnvloeden en adviseren en overtuigend presenteren, verspreid over een periode van twee jaar. 

Op dat traject blikken de manager en directeur positief terug. Van Kessel: “Er zaten veel verschillende aspecten in het programma. Onderhandelingstechnieken, hoe je mensen kunt meenemen in je verhaal en wat het verschil is tussen cijfers en beleving.” 
Zulke vaardigheden komen in de dagelijkse praktijk zeer goed van pas om de rol van controller beter uit te oefenen. Die ligt niet alleen in het aanleveren van de juiste cijfers, maar ook in het waarschuwen of beïnvloeden van belangrijke beslissingen op basis van die getallen. “De controllers werken hiërarchisch voor een centrale finance en control-organisatie en moeten dus ook als een soort onafhankelijke buitenstaander opereren. Anderzijds werken ze wel dagelijks op zo’n locatie en dat maakt hun rol best ingewikkeld”.

De manier waarop je die rol als buitenstaander uitvent is waar het om draait en waar je een verschil kan maken. Dat zagen de deelnemers tijdens de cursus ook in, constateert Van Kessel. “Bij de cursus presenteren waren coaches aanwezig en stonden deelnemers ook voor de camera. Zo konden ze zelf zien hoe ze er staan, hoe ze overkomen en kregen ze daar direct terugkoppeling op. Dan merk je dat, hoe lang iedereen ook al in zijn functie werkt, iedereen wel verbeterpunten heeft. De deelnemers zeiden ook meteen: hier kan ik echt wat mee.”

Een investering in de soft skills betaalt zich niet alleen uit in de manier waarop controllers zich op hun locaties profileren, maar ook in de onderlinge communicatie binnen de financiële kolom. De Leeuw: “Uiteindelijk stuur je op gedragsverandering, op het versterken van de rol die controllers kunnen spelen binnen de organisatie, door ze meer een sparring partner van de regiodirecteur te laten worden. Dat is echt verbeterd. De controllers voeren de discussies over bijvoorbeeld risicovolle projecten steeds beter en we horen ook steeds meer terug van ze.”

Dat de trainingen met positief gevolg zijn afgerond betekent niet dat de controllers van ’s Heeren Loo nu klaar zijn. Stilstand is achteruitgang, ook als het op persoonlijke ontwikkeling aankomt: “We blijven investeren in ons personeel. Onlangs hebben we nog de schrijfcursus van Alex van Groningen gedaan, die wederom zeer goed werd ontvangen. Het is goed om de theorie die je ergens wel in hoofd had zitten weer eens op te frissen. Hoe schrijf je nou een goed stuk? Hoe kom je tot bondige analyses, op een uniforme manier? Daar kunnen we bijvoorbeeld in onze maandrapportages nog een slag maken”, concludeert Van Kessel. “Zo helpen we onze controllers verder te kijken dan cijfers en onze impact op de organisatie te vergroten.”
 

Gerelateerde artikelen