Elk cryptobedrijf heeft nu een vergunning nodig

Het aanvragen van een vergunning duurt langer dan een half jaar.

Aanbieders van cryptoactivadiensten hebben na vandaag een vergunning of notificatie nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een andere Europese toezichthouder. Voor aanbieders die nu een registratie van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben geldt dat per 30 juni 2025.

Wat is hier nieuw aan?
De Europese wetgeving Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) wordt al sinds midden 2024 gefaseerd ingevoerd. Nu is ook het deel van MiCAR gestart waarin het toezicht op cryptodienstverlening en marktmisbruik is geregeld. MiCAR heeft onder meer als doel om beleggersbescherming te verhogen.

Wat betekent dit voor de bedrijfsvoering van cryptobedrijven?
Aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP’s) een integere en beheerste bedrijfsvoering hebben en correcte informatie verstrekken aan beleggers. Het is verboden om met voorwetenschap te handelen of de cryptomarkt te manipuleren. ‘Pump en Dump’ is dus niet meer toegestaan.

Welke cryptobedrijven werken volgens het boekje?
Er zijn dit jaar verschillende vergunningen en notificaties verleend. Deze zijn zichtbaar in het openbaar register van de AFM en later in die van Europese toezichthouder ESMA. Ook zijn er nog aanvragen in behandeling.

Wat betekent dit voor cryptobedrijven zonder vergunning?
Die kunnen gebruik maken van een overgangstermijn van zes maanden. Maar ze moeten wel snel een aanvraag bij de AFM indienen, omdat de beoordeling door de AFM zelfs in het gunstigste geval minimaa lvijf tot zes maanden duurt. Als de aanvraag van onvoldoende kwaliteit is en/of een onderneming meerdere aanpassingen moet doorvoeren, duurt het proces van vergunningverlening langer.

Wat als de vergunning er niet is na de overgangstermijn?
Dan kan de AFM overgaan tot vervolging.Het is essentieel dat aanvragen voldoen aan de toepasselijke normen.

Gerelateerde artikelen