Van Lanschot: strategie en succes van private equity
Van Lanschot Participaties is geen fonds, waardoor de looptijd niet beperkt is en er dus geen sprake van enige ‘exitdwang’. Bewust gaan voor een minderheidsbelang: het is een strategie die niet door veel investeerders wordt gehanteerd. John Hak: “Als volle dochter van een bank gaan wij liever voor solide investeringen dan snelle winst, hetgeen de noodzaak tot het nemen van een meerderheidsbelang wegneemt. Bij een meerderheidsbelang dien je daarnaast ook te consolideren en we willen de cijfers van Van Lanschot niet ‘vermengen’ met gegevens van participaties. Daarnaast zijn we voorzichtig met turnaround strategieën en management-buy ins. Natuurlijk kan een bepaalde manager een goede track record hebben, maar past hij ook bij de nieuwe onderneming?”
Soliditeit is dus de belangrijkste voorwaarde bij Van Lanschot Participaties en de deelnemingseisen zijn recent zelfs nog verder herijkt. Hak: “Wij richten ons op bedrijven met een ondernemingswaarde tussen de 15 en 100 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van minimaal 3 miljoen euro. Bij voorkeur investeren wij 5 tot 10 miljoen euro voor een belang tussen 20% en 50%.” Van Lanschot Participaties heeft geen voorkeur voor een specifieke branche, al zullen zeer gespecialiseerde bedrijven actief in bijvoorbeeld biotech of commodities niet snel benaderd worden. “Simpelweg omdat we daar te weinig verstand van hebben”, aldus Hak. “We willen de business van een onderneming namelijk wel kunnen begrijpen en doorgronden. Het management is daarbij van cruciaal belang; die gaan tenslotte met onze investeringen aan de slag. Het dragen van de naam Van Lanschot helpt ons vaak aan tafel te komen, daar men ons beschouwt als een zeer betrouwbare partner. Er zullen ook wel investeerders bestaan die alleen maar ‘snel’ geld willen verdienen, maar van een negatief imago van de gehele Private Equity sector merk ik zelf niet zoveel. De meeste ondernemingen boeken immers successen en maken groei door na het aantrekken van externe fondsen.”
Voorbeeld van zo’n succesverhaal is advies- en ingenieursbureau Movares. Hak: “Een vooruitstrevend bureau, dat ontstaan is als afsplitsing van de Nederlandse Spoorwegen. Zij hebben een perfect imago, profileren zich als goede werkgever en de ontwerpen winnen prijs na prijs. Daar stapten we dan ook met een gerust hart in, gezamenlijk met het management en een groot deel van het personeel, waarvoor een interne aandelenmarkt is gecreëerd. Die interne handel liep door de sterke groei van de onderneming vast. Door een herkapitalisatie is de handel vervolgens weer vlotgetrokken. Een ander voorbeeld is Tecnotion, een fabrikant van lineaire motoren voor onder andere de chipmachines van ASML, waar we sinds 1999 aandeelhouder zijn. Het is een bedrijf dat heel goed in staat is om veranderingen aan de vraagkant op te vangen, omdat ze gewend zijn aan grote schommelingen. Daarmee zijn ze ook een early indicator voor de conjunctuur. Voor ons is de komende periode er in ieder geval één met voldoende kansen. Met onze ‘bankmoeder’ als back-up hebben we een forse oorlogskas en in de markt zien we veel goede bedrijven die op zoek zijn naar investeerders. Werk aan de winkel dus!”
Naam PE-Huis Van Lanschot Participaties (directie gevoerd door Kempen Investments)
Geïnterviewde John Hak, directeur
Vestigingsplaats Amsterdam
Grootte team 7 medewerkers
Branches Nederlandse mid corporate ondernemingen en familiebedrijven.
Geïnvesteerd kapitaal Ca. 120 miljoen euro