Van bankier tot ondernemer (deel 1): de toekomst van werk in de financiële sector
Introductie
De afgelopen jaren heb ik een aantal blogs geschreven over de toekomst van werk in de financiële sector. Ik ben nu inmiddels vijf jaar geleden vertrokken bij ABN AMRO en het is dus een mooi moment om een tussenbalans op te maken.
De toekomst van werk in de financiële sector
De afgelopen jaren is de werkgelegenheid in de financiële sector drastisch afgenomen. En dat geldt vooral voor de werkgelegenheid bij de grootbanken en de grote verzekeraars. De belangrijkste oorzaken daarvan zijn aan de ene kant veranderd klantengedrag (steeds meer mobiel en online producten afnemen) maar aan de andere kant ook een gebrek aan innovatie bij de betrokken grote bedrijven.
De nadruk heeft te lang op het reduceren van kosten gelegen en te weinig op ‘waar willen mijn klanten voor betalen?’ of ‘waar worden mijn klanten blij van?’. In 2017 zullen die trends zich versneld doorzetten waarbij aan de ene kant de oude manieren van werken bij ‘dinosauriers’ worden geautomatiseerd, mensen van boven de 45 zullen worden ontslagen en daarnaast zullen jonge, veelal onervaren mensen worden aangenomen. Tegelijkertijd heeft men de mond vol van ‘innovatie’, ‘becoming like a start-up’, ‘agile’ en ‘Fintech’, maar in de realiteit is het veel oude wijn in nieuwe zakken. De echte innovatie met de klant centraal vindt plaats bij de kleinere ondernemingen en bij succesvolle start-ups.
‘Tell me lies, tell me sweet little lies’
Als je echter de kranten moet geloven en de juichende verhalen over de mogelijkheden van weer een vaste baan krijgen en de ‘economie die aantrekt’, dan zou je bijna vergeten dat Nederland als je alles bij elkaar optelt waarschijnlijk een ‘vastebaanloosheid’ cijfer heeft dat minimaal twee keer zo hoog ligt als het officiële werkeloosheidscijfer. Hoe dat komt? Veel mensen, inclusief veel van mijn ex-collega’s, zijn uit de uitkering gelopen na drie jaar en hebben nog steeds geen werk. Veel Nederlanders zitten in de bijstand en honderdduizenden mensen hebben een kwijnend bestaan als ZZP’er. In steden als Rotterdam leeft naar schatting 70%+ van de ZZP’ers onder de armoedegrens. En tot nu toe is er nog geen enkel bewijs dat nieuwe technologie inderdaad ook voor genoeg nieuwe vaste banen gaat zorgen. Integendeel. Als je daar de groeiende trends tot outsourcing naar Oost-Europa en India voor o.a. ICT bij optelt, blijft het beeld voor 2017 niet bepaald rooskleurig. Jammer genoeg kan ik het niet leuker maken.
Wordt vervolgd.
Tony de Bree werkte 26 jaar bij ABN AMRO en maakte zelf succesvol de transitie van bankier tot ondernemer. Hij is adviseur, spreker en business coach en serieel schrijver van o.a. ‘Dagboek van een bankier’, ‘Dinosauriër of krokodil’ en ‘Geld verdienen met jezelf’. Tony begeleidt executives en medewerkers bij Financiële instellingen om de transitie ‘van bankier tot ondernemer’ naar succesvol ZZP’er of succesvol oprichter van een Fintech start-up te maken.
___________________________________________________________________________________________________
Duizenden banen in bankwereld verdwijnen door 'fintech startups'
Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door Google Bank, Apple Bank, Facebook Bank en talloze 'fintech startups'. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Discussieer ook mee. Bent u expert, fintech-ondernemer of investeerder dan is het wellicht ook iets om betrokken te zijn bij de Dutch Fintech Awards 2017. Voor meer informatie bezoek de website www.fintech.nl
___________________________________________________________________________________________________