Van bankier tot ondernemer (deel 3): begin op tijd met je ‘plan b’
Lees ook: Dinosauriër of krokodil? De toekomst van managen, organiseren en samenwerken
De transitie van bankier tot ondernemer is niet eenvoudig
Er wordt veel gesproken over transitiemanagement van organisaties of van onze hele samenleving, maar eigenlijk wordt er veel te weinig aandacht besteed aan de transitie van iemand met een vaste baan naar de onzekere situatie van een laag inkomen en weer helemaal opnieuw moeten beginnen.
Een ding is zeker en dat is dat traditionele outplacement en loopbaanplanning je daar niet goed op kan voorbereiden. De belangrijkste aspecten van die transitie zijn: het feit dat je niet meer aan het einde van de maand een (flink) bedrag op je rekening gestort krijgt, het feit dat je bij een grote organisatie niet echt meer gewend bent om aan te pakken en jezelf te onderscheiden van anderen en dat je vaak geen flauw benul hebt hoe je het allemaal aan moet pakken. Succesvol ondernemen vereist gewoon een hele andere houding en een hele andere mindset.
Daarnaast zijn er veel organisaties en ‘coaches’ die je zogenaamd ‘leren ondernemen’, maar er zijn er maar weinig die je leren geld verdienen, zoals ikzelf ook door schade en schande heb ervaren.
Hoe stel je een goed ‘plan b’ op?
Omdat ik ontdekte dat je wel overal kunt leren ondernemen, maar eigenlijk nergens terecht kon om geld te verdienen met je eigen talenten en de mensen uit je eigen netwerken, schreef ik ‘Geld verdienen met jezelf’ op basis van mijn eigen ervaringen sinds 2001 toen ik met mijn eigen ‘plan b’ begon. Een van de belangrijkste lessen is dat je enorm goed moet opletten waarin en in wie je je kostbare tijd en energie steekt. En vervolgens volg je eigenlijk iedere maand een 5-stappenplan zoals je hieronder kunt zien:
Ja, iedere maand! Je moet iedere maand onderzoeken of je wel met de juiste mensen en met de juiste dingen bezig bent en anders stoppen. En weer opnieuw beginnen.
Wanneer moet je met je ‘plan b’ beginnen?
Ik word op dit moment veel gebeld en via LinkedIn benaderd door ex-collega’s en andere ex-bankiers die boventallig zijn en nu voor zichzelf willen beginnen. Dat is dus een beetje laat…. Het is veel beter om al met je ‘plan b’ te beginnen als je jong bent of in ieder geval nog ruim tijdens de periode dat je een vaste baan hebt. Ik ben in 2001 begonnen met scenarioplanning en een van de scenario’s was ‘wat ga je doen als je op je 55 geen vaste baan meer hebt?’. Op basis van dat scenario ben ik met mijn ‘plan b’ begonnen: ik ben online gaan ondernemen en aan permanente educatie gaan doen naast mijn vaste baan bij ABN AMRO. Dus mijn advies is simpel: begin morgen. Maar doe dat wel op basis van waar je echt goed in bent samen met mensen uit je netwerken en waarmee je je kunt onderscheiden. Of het je gaat lukken, weet ik niet, maar je komt in ieder geval in actie en dat is het belangrijkste.
Wordt vervolgd.
Tony de Bree werkte 26 jaar bij ABN AMRO en maakte zelf succesvol de transitie van bankier tot ondernemer met zijn eigen ‘plan b’. Hij is adviseur, spreker, docent en business coach en serieel schrijver van o.a. ‘Dagboek van een bankier’, ‘Dinosauriër of krokodil’, ‘Geld verdienen met jezelf’ en ‘Kan het vliegen?’, een boek voor oprichters van en investeerders in startups dat in april 2017 uitkomt. Tony begeleidt o.a. een kleine groep (ex-)executives en (ex-) medewerkers bij financiële instellingen om de transitie ‘van bankier tot ondernemer’ naar succesvol ZZP’er of succesvol oprichter van een Fintech startup te maken.