Accountant meest kansrijke beroep
78 procent van de afgestudeerden heeft na vijftien maanden een vaste baan: het allersnelst van iedereen. Dat zegt uitkeringsinstantie UWV na onderzoek. De organisatie noemt de positie van studenten die de master accountancy hebben afgerond “zeer goed”. Er zijn slechts zes studies die deze kwalificatie krijgen: naast accountancy zijn dat econometrie, tandheelkunde, fiscaal recht, fiscale economie en twee lerarenopleidingen.
Het gemiddelde bruto-jaarinkomen in het eerste jaar na de studie is goed (37.722 euro), maar steekt niet boven de andere veelbelovende studies uit. Zo verdienen degenen die tandheelkunde en econometrie hebben gestudeerd in het eerste jaar respectievelijk 52.600 en 42.100 euro.
Andere financieel getinte studies staan ook hoog op de lijst van het UWV. Naast fiscaal recht (nummer 5) en fiscale economie (nummer 6), finance (nummer 13), economie (nummer 17) en business administration (nummer 20). Bij de laagste posities op de UWV-lijst staat geen enkele financiële studie. De studies met de slechtste kansen op de arbeidsmarkt zijn: archeologie, letterkunde, kunst- en cultuurstudies en culturele antropologie.
Studierichting zeer bepalend voor succes
Het onderzoek dat het UWV regelmatig doet is een goede voorspeller van de baankansen op langere termijn. “Studierichtingen met een goede startpositie blijven het goed doen op de arbeidsmarkt”, zegt arbeidsmarktadviseur Michel van Smoorenburg van het UWV. “Starters die goed beginnen, met een goed startsalaris in een vaste aanstelling krijgen binnen tien jaar een nog betere positie. Welke studierichting iemand heeft afgerond is zeer bepalend voor het arbeidsmarktsucces.
De basis van deze uitkomsten is een analyse van SEO Economisch Onderzoek en Elsevier Weekblad, waarna het UWV een vervolganalyse heeft uitgevoerd. De organisatie keek naar mensen die tien jaar geleden in dezelfde studierichtingen zijn afgestudeerd. Er blijkt een zeer grote samenhang tussen de arbeidsmarktpositie bij de start en na tien jaar.