‘Uitstel CSRD kan leiden tot compliance-risico’s en reputatieschade’
Hoewel de eerste CSRD-rapportages pas in 2025 gepubliceerd hoeven te worden, moeten Britse bedrijven nu al actie ondernemen. Het opzetten van de benodigde processen en systemen voor dataverzameling en -analyse kost tijd. Bovendien moeten bedrijven hun ESG-strategie en -doelstellingen bepalen en integreren in de bedrijfsvoering. Dat schrijft een brits data-adviesbureau in een artikel (‘The Future of ESG Regulations: What Companies Need to Know‘). In het artikel wordt gewezen op compliance-risico’s en reputatieschade bij uitstel.
- EU verplicht 50.000 Britse bedrijven tot uitgebreide ESG-rapportage vanaf 2024
- Proactieve ESG-strategie biedt kansen voor innovatie en waardecreatie
- Internationale harmonisatie ESG-standaarden noodzakelijk voor effectieve implementatie
De nieuwe regelgeving is erop gericht de transparantie en verantwoording van bedrijven op ESG-gebied te vergroten. Investeerders en andere stakeholders krijgen zo beter inzicht in de duurzaamheidsprestaties en -risico’s van ondernemingen. Dit moet leiden tot meer duurzame bedrijfsvoering en investeringsbeslissingen.
De ESG-regelgeving evolueert van pure compliance naar een focus op daadwerkelijke impact en waardecreatie.
Kansen voor voorlopers op ESG-gebied
Bedrijven die vooroplopen met ESG kunnen hier voordeel uit halen. Een sterke ESG-strategie kan leiden tot kostenbesparingen, innovatie, een betere reputatie en het aantrekken van talent en investeerder, aldus het artikel. Proactieve bedrijven zijn beter voorbereid op toekomstige regelgeving en maatschappelijke verwachtingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Integratie van esg in bedrijfsstrategie cruciaal
Om de voordelen van ESG te realiseren, is het essentieel dat bedrijven duurzaamheid integreren in hun kernstrategie en bedrijfsvoering. Dit vereist leiderschap vanuit de top en betrokkenheid van alle afdelingen. PwC adviseert om ESG onderdeel te maken van risicomanagement, innovatie en waardecreatie.
Uitdagingen bij implementatie nieuwe regels
De implementatie van de nieuwe ESG-regelgeving brengt ook uitdagingen met zich mee. Bedrijven moeten investeren in nieuwe systemen en expertise. Het verzamelen en analyseren van betrouwbare ESG-data is complex, zeker in internationale toeleveringsketens. Ook het bepalen van materiële ESG-thema’s en KPI’s vergt zorgvuldige afweging. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Impact verschilt per sector en bedrijfsgrootte
De gevolgen van de nieuwe ESG-regelgeving verschillen per sector en bedrijfsgrootte. Grote beursgenoteerde bedrijven vallen als eerste onder de CSRD, maar ook het MKB krijgt indirect te maken met strengere eisen van klanten en financiers. Sectoren met een grote milieu-impact, zoals energie en industrie, staan voor grotere uitdagingen.
Internationale afstemming regelgeving noodzakelijk
Er is behoefte aan meer internationale afstemming van ESG-standaarden en regelgeving. De huidige lappendeken aan nationale en regionale regels zorgt voor complexiteit en inefficiëntie. Initiatieven zoals de International Sustainability Standards Board (ISSB) moeten leiden tot meer harmonisatie.
Rol accountants en adviseurs wordt belangrijker
De nieuwe ESG-regelgeving vergroot de rol van accountants en adviseurs. Zij moeten bedrijven ondersteunen bij het opzetten van rapportageprocessen en het verkrijgen van assurance over niet-financiële informatie. Dit vereist nieuwe expertise en dienstverlening van de accountancy- en adviessector, aldus Compact.nl
Toenemende focus op impact en waardecreatie
De ESG-regelgeving evolueert van pure compliance naar een focus op daadwerkelijke impact en waardecreatie. Bedrijven worden geacht niet alleen te rapporteren over ESG-prestaties, maar ook aan te tonen hoe zij bijdragen aan duurzame ontwikkeling en maatschappelijke uitdagingen aanpakken.